Okieson, The Moment You’re Airborne

Okieson, The Moment You're AirborneThe Moment You’re Airborne (after driving off a cliff) is het vierde studioalbum van het uit Nijmegen afkomstige Okieson. Als we frontman Sebastiaan van Bijlevelt moeten geloven betreft het een concessieloos album. De muziek op deze CD zou breken met het folk noir verleden die Okieson, een jaar of zeven geleden, zomaar uit het niets in het voorprogramma van Bon Iver en Lambchop bracht. Lambchop producer Mark Nevers draaide even later aan de knoppen van Okieson’s releases Cupboard Full Of Things (2009) en Some One ’n Some Want (2011). Ik vroeg mij meteen af waarom breken met het verleden? Het antwoord komt van de kunstenaar zelf “Breken met vastgeroeste patronen en het losmaken van traditie, zonder het echt los te laten”. Ik had het zelf niet kunnen bedenken. Na een draaibeurt of tien snap ik deze bespiegelende uitspraak wel.

De schat van deze nieuwe Okieson plaat ligt diep begraven. Om door eerste laag te komen moet je even door de wat chaotische instrumentale opener Trash In The Eye prikken. Als dan Boards Of Oak volgt hoor je direct wat van Bijlevelt bedoelt met het “losmaken van traditie”. De Philly sound of Philadelphia wordt ontkoppeld en aangehaakt aan een nieuw soort van avangardische indie folk. De ruim zeven minuten enerverende spanning slaat, nagenoeg naadloos, om in de daarop volgende track Whatever. Het begrip “breken met vastgeroeste patronen” neemt hier Willard Grant Conspiracy achtige vormen aan. Als dan tegen het einde songs als het breekbare jazzy Girl Like You en het poppy No Luck Today langskomen, valt het kwartje.

De vernieuwede muzikale patronen en compositie op The Moment You’re Airborne zijn de te doorgronden. Okieson maakt het je, ook dit keer, weer niet echt gemakkelijk. Hoewel de traditie inderdaad nooit echt losgelaten worden, ontvouwd de schoonheid van deze nieuwe Okieson plaat zich pas als je het echt de aandacht geeft die het, in mijn ogen, ook verdient. (Elektrograph Records)

Jan Janssen Auteur