Steve Hill, Solo Recordings Volume 1 1/2

Steve Hill, Solo Recordings Volume 1 1,2Steve Hill, Solo Recordings Volume 1 1/2 Nog niet zo lang geleden kreeg ik de Steve Hill cd ‘Solo Recordings Volume 2’ ter recensie aangeboden. Inmiddels heb ik ook de Volumes 1 en 1½ mogen ontvangen. Volume 1 dateert al weer uit 2012 en bevat twaalf nummers, acht van de hand van Hill zelf. Hij speelt gitaar, harmonica, drums en zingt en kan met recht als one-man band omschreven worden.

De muziek van Hill doet nogal primitief aan een heeft dat rauwe North Mississippi geluid, bekend van onder anderen de Burnside en Dickinson families. Met het “Ever Changing World” wordt de sfeer van het album al duidelijk neergezet. Na de rockende opening gaat het verder het bluesy “Love Got Us Blind” en Muddy Waters’ “Honey Bee”. Al deze nummers klinken lekker ongepolijst. “Out Of Face” is dan van een andere orde, een fraaie akoestische gespeeld singer/songwriter nummer. Met “King Of The World”, “The Ballad Of Johnny Wabo” en “Gotta Be Strong And Carry On”, laat Hill horen een begenadigd songwriter te zijn en covers als “Cream’s “Politician” en Robert Johnson’s “Preaching Blues”, krijgen een fraaie Steve Hill-behandeling. En wat te zeggen van een one-man band versie van “Ain’t Wastin’ Time No More”. Om een nummer van de Allman Brothers Band in je eentje overtuigend neer te zetten, moet je toch wel wat in huis hebben. Degenen die Volume 2 hebben aangeschaft kunnen zich veilig wagen aan Hill’s eerste solo recordings.

Tussen beide albums heeft hij ook nog een EP uitgebracht, Volume 1½. Twee nummers, te weten “Go On” en “Long Road” verschenen ook op Volume 2. De beide andere nummers zijn een oud Motown werkje “Money (That’s What I Want)” en een heerlijk zelfgeschreven bluesje, getiteld “Nothing New”. De cd’s zijn beiden ondermeer verkrijgbaar via www.stevehillmuic.com en zeer de moeite waard voor liefhebbers van het rudimentaire blueswerk. (No Label Records)

Ton Kok Auteur