Tony Lucca

Tony LuccaTony Lucca werd in 2012 derde tijdens de Amerikaanse versie van de Voice. Ho, ho, lieve kroegbezoekers, voordat jullie meteen deze kroeg verlaten, toch maar even blijven hangen graag. Lucca sloot naar aanleiding van zijn Voice optreden een platencontract af en stond daarna natuurlijk behoorlijk in de picture. Toch vroeg ik mij af waarom wij in de EU niet allang eerder van deze in Pontiac, Michigan geboren singer-songwriter hadden gehoord. De verklaring lag eigenlijk voor het oprapen, Lucca wilde ademen en bevrijd worden van last die hij op zijn nek gehaald had. Met zijn achtste titelloze release hoor ik een zeer creatieve knaap aan het werk die absoluut zelf het beste weet waar en wanneer de klok luid en waar de klepel hangt.

Lucca procedeerde nagenoeg helemaal in zijn eentje, deze bij tijd en wijle stevige rockende plaat. Volgens mij wilde Lucca zo dicht mogelijk bij het live effect blijven. Luister maar eens naar zijn in 2011 verscheen live CD “Live at Jammin’ Java”. De plaats waar ik in 2003 soortgenoot Bill Deasy, voor het eerst aan het werk zag. Als mijn oren mij niet in de steek gelaten hebben is hem dat aardig gelukt. De CD bevat een dozijn aan prachtige melodieuze liedjes, die vreselijk lekker in het gehoor liggen. Tekstueel houd Lucca het dicht bij zichzelf. De CD opent met een ijzersterke country rocker, Old Girl. Lucca rekent af met de muziekindustrie en plakt het verleden achter het behang met vurige gitaarpartijen. Een Tom Kimmel of een Jude Cole zijn dan niet ver weg. De eerste singel van dit album heet Delilah. Dit catchy indie folk liedje zal het, met een beetje promotie, ver schoppen in de Amerikaanse hitlijsten. Lucca weet overigens ook mijn gevoelige snaar te betasten met de piano gedreven ballad North Star. Ontwapenend akoestisch slaat Lucca zijn vleugels uit en sluit hij af met het nog geen drie minuten durende liedje Sparrow.

Tony Lucca is een uitzondering op de regel. Wij maken, zoals zo vaak, graag het verschil in deze kroeg. Mist de juiste muzikale snaar maar geraakt wordt maakt muziek altijd iets in je los. Als dat bij je gebeurd, ben je spekkoper. (Independent)

Jan Janssen Auteur