JJ Grey & MOFRO, Ol’ Glory

JJ Grey & MOFRO, Ol' GloryHoewel JJ Grey, in video trailer, zegt dat Ol’ Glory, het zevende album van JJ Grey & Mofro is, neem ik de vrijheid hem tegen te spreken. Ja, ja “in Gods naam wie denk jij wel wie je bent” hoor ik jullie al grommen. Ik denk dat hij bedoelde te zeggen studioalbum, want Brighter Days, uit 2011, was natuurlijk live album. JJ Grey verhuist volgens mij nu voor de vierde keer van platenmaatschappij. SwampLand, Glitterhouse, Alligator worden nu ingeruild voor het meer mondiale Provogue Records.

Ol’ Glory bevat wederom twaalf puike liedjes die meteen lekker in het gehoor liggen. Grey weet waar zijn roots liggen en maakt van zijn noot een deugt. Dat merkte ik al op de voorganger This River. “Niets, maar dan ook helemaal niets blijft er in muzikale opzicht over als je “This River” vergelijkt met dat legendarische album Lochloosa uit 2004”, schreef ik twee jaar geleden. Kijk eerst maar eens naar de trailer en je begrijpt hoe dit proces heeft plaats gevonden.

Iets najagen om iets voorelkaar te krijgen leverde niet op wat Grey werkelijk wilde bereiken. Ol’ Glory werd opgenomen in Retrophonics Studio in Saint Augustine, Florida. Een locatie waar Grey wel vaker neerstreek om te surfen. Op deze plaat horen we een geoliede band die het levensverhaal van JJ Grey laat spreken. Anthony Cole (drums en percussie), Andrew Trube (gitaar), Anthony Farrell (piano/orgel), Todd Smallie (bas), Dennis Marion (trompet) en Jeff Dazey (saxofoon), zie je in de meeste gevallen ook op het live podium verschijnen. Op deze plaat schuiven trouwens ook Luther Dickinson (North Mississippi Allstars) en Derek Trucks (Tedeschi Trucks Band) aan.

Heb de plaat meerdere malen door mijn CD speler gejaagd. Wat mij opviel is dat de volgorder van de songs inderdaad als een levensverhaal aanvoelt. Geopend wordt er met Everything Is A Song. Dit Southern soul deuntje wordt even daarna opgevolgd door Every Minute. Wat mij betreft is dit het meest radiovriendelijke liedjes op deze CD. Songs als Light A Candle en het robuust vormgegeven Brave Lil’ Fighter volgen dan bijna voorspelbaar. Nagenoeg ieder liedje wordt zorgvuldig tot een climax gebracht. JJ Grey stemgeluid komt pas echt tot uitbarsting in het prachtige Tic Tac Toe. Grey sluit dit keer nogal verrassend af met de ballad The Hurricane. Prachtig!

Ol’ Glory manifesteert zich, nu al, als een van de beste roots platen van 2015. JJ Grey & Mofro hebben zo langzamerhand een soort van patent weten te leggen of deze mix van blues, rock, folk, funk, gospel en R&B. Wie overigens via iTunes de digitale versie download, krijgt twee bonustracks cadeau. “Wij worden geboren om de waarheid te spreken. Liegen hebben we onszelf aangeleerd en kunnen wij dus gewoon afleren.” JJ Grey geeft het smoel met de bonustrack Santa Claus en True Love, & Freedom. Dit komt rechtstreeks uit het hart van een man die in het verleden moeilijk dingen kon loslaten maar nu daarom kan lachen. (Provogue Records)

Jan Janssen Auteur