Karen Jonas, Oklahoma Lottery

Karen Jonas, Oklahoma LotteryOp Internet is men het zelden met elkaar eens, behalve over dit album: het kwam uit de lucht vallen en het is goed. Dat maakt mij nieuwsgierig naar deze jonge singer-songwriter uit het stadje Fredericksburg, Virginia. Er blijkt toch een connectie te zijn, want Karen was één van The Parlor Soldiers, die in 2011 de CD ‘When The Dust Settles’ afleverden. Haar voormalige zang- en schrijfpartner Alex Culbreth verblijdde ons al in 2012 met zijn eigen ‘Honey In A Jar’.
Er bestaan grappige filmpjes van zingende kleuter Karen, maar zij zag het muzikale licht pas op haar zestiende, luisterend naar een Joni Mitchell plaat van haar vader. Hij leerde haar de beginselen van het gitaarspel en gaandeweg ontwikkelde zij haar eigen ongebruikelijke ‘thumb-strum’ stijl. Ze ging liedjes schrijven en ontdekte haar literaire talent tijdens een studie Engels. Karen benadrukt dat zij met folk en pop, níet met country opgegroeid is, pas toen ze 22 was hoorde zij voor het eerst muziek van Johnny Cash!

Het succes van The Parlor Soldiers -ze stopten vanwege ‘persoonlijke redenen’- inspireerde Karen om met de opgedane ervaring een eigen carrière te beginnen. Eerdere plannen mislukten door een keelontsteking en ongeduld, in plan C had Karen met haar nieuwe band twee dagen (tien uren totaal) de tijd om live iets in de studio neer te zetten. De muziek klinkt prima, met een glansrol voor gitarist Tim Bray, alleen lapsteel en elektrische piano zijn later toegevoegd. Als vergelijking kunnen we denken aan het werk van Amanda Pearcy en Eilen Jewell. Karen’s stem is echter een verhaal apart: zwoel, verleidelijk, droevig, bedachtzaam, sterk, kwetsbaar… De expressie aanzettend geeft zij een song precies wat nodig is.

Karen beschouwt liedjes schrijven als een minutieus werkje en raadpleegt graag de Wikipedia! “Suicide Sal” verwijst naar de titel van een gedicht dat Bonnie Parker in de gevangenis schreef. “Oklahoma Lottery” vlecht de geschiedenis van de Dust Bowl door Karen’s eigen ervaringen – gescheiden, met twee dochtertjes wonend in een spookhuis. “Lucky” brengt ons naar de saloons van het Wilde Westen en “Money” is een oprecht boze song over hedendaagse armoede. Dan zijn er natuurlijk nog verhandelingen over de liefde: “Get Out Of My Head” en “Thinkin’ Of You Again” hebben dezelfde hoofdpersoon – vóór en na de relatie!

“I didn’t really expect anyone outside of Fredericksburg to care too much.” Dat heeft Karen dus mis: wij op Internet denken er anders over! (Independent)

Johanna Bodde Auteur