Melissa Etheridge, This Is M.E.

Melissa Etheridge, This Is M.E.Muzikaal gezien blijft Melissa Etheridge voor mij een moordwijf. Weet nog precies wanneer ik haar voor het eerst zag op Duitsland 1. Ja, ja zo noemden we de huidige ARD zender. In die tijd had je in het oosten van ons land zes TV zenders Nederland 1, 2, 3 en Duitsland 1, 2, 3. Hoewel niet alle albums boeiden volgde ik Etheridge weg naar de top nauwgezet. In het conservatieve Amerika van toen was die weg was niet altijd even makkelijk. Achter de schermen worstelde Etheridge met zichzelf of ze wel of niet uit de kast moest komen. Met de release Yes I Am uit 1993 maakte ze een eind aan alle speculaties. Het klinkt misschien gek maar nadat ik een paar keer heb zitten luisteren naar haar dertiende release This Is M.E. kreeg ik het gevoel dat deze naadloos aansluit juist aan dat album.

This Is M.E. ligt qua productie op een duidelijk hoger niveau. Etheridge klink erg verfrissend en open. Niets, maar dan ook helemaal niets, laat ze aan het toeval over. Zo betrok ze Jerrod Bettis (Adele), Jon Levine (Nelly Furtado), Jerry Wonda (Mary J. Blige), RoccStar (Chris Brown) en Neyla Pekarek (The Lumineers) bij de opname van deze krachtige plaat. Etheridge trapt af met I Won´t Be Alone. Bruce Springsteen pleegt dit ook zo te doen. Een muur van geluid overvalt je als een kat in het donker. Dan volgt Take My Number. Etheridge pakt haar 12-snarige akoestische gitaar en prutst dit liedje meteen tussen je oren. Like The Way I Do is dan niet ver weg. Etheridge heeft swappy soul en she gospel rocks ergens midden op de plaat. Het sensuele Monster, het pompende Like A Preacher en Stranger Road zijn, wat mij betreft, de prijspakkers op deze geluidsdrager. Etheridge stapte, begin dit jaar, samen met Linda Wallem in het huwelijks bootje en schreef het piano gedreven Who Are You Waiting For, waarmee dit album afsluit. Het zegt iets over hoe Etheridge momenteel in haar vel zit.

Melissa Etheridge maakt zich er wederom niet gemakkelijk vanaf. This Is M.E is een geïnspireerde roots rock plaat die de randen daarvan opzoek. This Is M.E blijft boeien van begin tot eind. Melissa Etheridge is en blijft een genie als je het hebt over het maken onweerstaanbare melodieën. Zo te horen is ze er nog lang niet klaar mee. (SPV Recordings)

Jan Janssen Auteur