John F Klaver Band, The Edge

John F Klaver Band, The EdgeDe vorige cd van de John F. Klaver Band, Wheels In Motion, was een volwassen cd, waar weinig op aan te merken was. De nieuwe cd, die de titel The Edge heeft meegekregen is van hetzelfde niveau. Misschien niet direct veel vooruitgang ten opzichte van de voorganger, maar dat hoge niveau opnieuw weten te halen in een prestatie op zich.

De vaste muzikanten, naast zanger/gitarist John F. Klaver, zijn bassiste Iris Sigtermans en drummer Eric Dillisse. Bob Fridzema neemt op negen nummers de toetsen voor zijn rekening. Na zijn overstap naar het Britse King King nam Pascal Lanslots de plaats achter de toetsen in. Hij is op vier nummers te horen.

De cd bevat elf door John geschreven nummers en twee covers. Robert Johnson’s “32/20 Blues” krijgt een behoorlijk stevige uitvoering, die behoorlijk ver af staat van het origineel. “Maydell” daarentegen mist de kracht van het origineel van Johnny Neel en de latere versies van de Allman Brothers Band en John Mayall. De kracht van deze cd zit toch meer in de eigen nummers.

De cd beging met “You Make Me Feel So Alive” en de uit de jazz hoek afkomstige zangeres Wies Ingwersen zorgt hier voor een welkome vocale aanvulling. Ze is ook nog op twee andere nummers te horen en vooral de soulvolle ballad “I Still Believe” is een pareltje geworden. Saxofonist Efraim Trujillo laat een fraai werk horen op “Make It So”, terwijl Sugar Boy Vielvoye de slow blues “Heartful Of Blues” van een mooie bluesharp partij voorziet.

Dit is het meest bluesy album van de band tot op heden. De ballad “When Everything Falls”, het instrumentale “Kempner Woman” en het pittige titelnummer “The Edge” zeker het vermelden waard. Dit is weer boeiend album geworden. Of de band dit kan op een volgende cd kan overtreffen is de vraag, maar met wederom een evenaring en ik ben tevreden. (DMI Records)

Ton Kok Auteur