The New Madrids, Through The Heart Of Town

The New Madrids, Through The Heart Of TownHet nummer “New Madrid”, dat Jeff Tweedy voor Uncle Tupelo schreef, heeft blijkbaar zoveel indruk gemaakt dat er complete bands naar vernoemd worden! Niet alleen de in winterslaap verkerende groep uit Cleveland, Ohio (met Oliver Buck en Adam Rich), maar ook deze Schotse formatie. De countryrock band blijkt in 2010 samengesteld te zijn uit de zanger van The Revivals en de vier, na het vertrek van Gavin JD Munro, overgebleven leden van Southpaw, hier vooral bekend door hun CD ‘Buffalo Mansions’ (2006) met het onovertroffen ‘Underwater Jesus’. Gavin, schrijver van dat fijne werkje, is tegenwoordig actief in de Red Pine Timber Company. We zijn weer helemaal up-to-date!

The New Madrids leveren nu een doorwrocht debuut af, tien tracks, Ian Hutchison en Donny McElligott schreven er ieder vijf en verdelen ook de vocalen. De muzikanten spelen met overtuiging en duidelijke ervaring: strakke ritme sectie, Telecasters links en rechts, klaaglijke pedal en lap steel, vlekkeloze koortjes. Als invloeden worden genoemd: The Band, Whiskeytown, The Byrds, maar ook stevigere kost: Drive-By Truckers, The Black Crowes en AC/DC.
Het eerste nummer “Wrapped Up” begint ongeveer waar Southpaw stopte, met fijne countryrock, die vooral opvalt door de treffende gelijkenis tussen Donny’s stem en die van naamgenoot Don Henley. Dan horen we de inbreng van Ian in “You” en hij brengt met hese, doorleefde stem het stoerdere materiaal, meer gebaseerd op bluesrock, funk, de vroege Rolling Stones en Little Feat. Droef gepassioneerde ballade “Shake” tovert een onvervalst Muscle Shoals geluid tevoorschijn, inclusief blazers uiteraard. Ook de eerste single “Shine A Light” gaat de countrysoul richting uit, al is de pedal steel hier nadrukkelijker aanwezig, het samenspel is adembenemend!

“Big Fun” blijkt een rocker te zijn, vol van zonnige nostalgie. “Long Is The Way” klinkt als een spontane, lang uitgesponnen akoestische jamsessie op het strand, met Donny’s mandoline en gastmuzikante Hannah Fisher’s viool. Nog meer Eagles getint werk komt langs, maar dan nét iets hoekiger. “Alaska” is een van wanhoop doordrenkt duet met Brennen Leigh, oude kennis van een Noors festival waar Southpaw ooit speelde. Het loopt slecht af trouwens: “Next thing I hear is when / The pin hits the shell”. Deze mix van country, rock en soul, met twee uitstekende singer-songwriters, leverde een bijzonder smakelijk plaatje op! (Independent)

Johanna Bodde Auteur