Bear’s Den, Islands

Bear's Den, IslandsBear’s Den maakt indie folk pop die je met het grootste gemak kunt vergelijken met de momenteel razend populaire band Mumford & Sons. Als je naar de wat opgezwollen opener Agape, van hun debuutalbum Island, heb zitten luisteren kom je daar ook niet omheen. Voor de oorsprong van deze muziekstroming zou bijna terug kunnen gaan naar de middeleeuwen. Bear’s Den tipt fragmenten uit die tijd aan en zet het om in strakke ritmische muziekstructuren. Zo krijg je een mix van wat je kent van Bon Iver, The Low Anthem en Boy & Bear.

Veel van de tracks op deze plaat (Elysium, Bad Blood, When You Break, Isaac, Above The Clouds Of Pompeii en Agape) waren overigens vorig jaar al terug te vinden op een aantal EP’s die in het circuit rondgingen. Het mooie daaraan was dat ik het nu ook op productioneel gebied kon beoordelen. Ik ben er even voor gaan zitten en kom tot de conclusie dat er op productioneel gebied een topprestatie is geleverd. Elysium wint, ondanks het tragische verhaal wat daar achter zit, daardoor duidelijk meer aan zeggingskracht. Het beste voel je dat als je onderstaande video gaat bekijken.

Begrijp je nu wat ik bedoel? De overige nummers worden rijk gevuld met aangename samenzang en banjospel. Ze worden omlijst met een aards elektronische klankenpallet die buitengewoon volwassen over komen. Dat meeliften met het succes van Mumford & Sons heeft iets opgeleverd. Mijn verwende oortjes vatten samen en zeggen mij dat ik naar kraak heldere goed geproduceerde muziek heb zitten luisteren. Ik hou daar wel van. Vraag is of mensen die al in het bezit waren van de EP’s dit ook zo hebben ondervonden. (Communion Records)

Jan Janssen Auteur