Amelia Curran, They Promised You Mercy

Amelia Curran, They Promised You MercyAmelia Curran is geboren in St. John’s, de hoofdstad van het Canadese eiland Newfoundland. Met ‘They promise you mercy’ is zij aan haar tweede CD op het Blue Rose label toe, in Canada verschenen haar vier CDs tot dusver op het Six Shooter label uit Toronto. Haar doorbraak was met ‘Hunter, Hunter’ (2010), waarmee ze vele nominaties en awards verdiende, waaronder de Juno Award. Bij de opvolger ‘Spectators’, in Canada verschenen in 2012, schreef ik destijds: ‘De Amelia Curran van ‘Hunter, Hunter’ is terug met alweer een adembenemend volwassen werkstuk. Ik hoop dat we niet weer ruim drie jaar moeten wachten op een opvolger. Amelia Curran is topklasse!’. Mijn wens is verhoord, de nieuweling liet slechts zo’n 20 maanden op zich wachten. En Amelia groeit door, de variatie neemt toe, dank zij een paar wat vetter aangezette songs. Weer in de begeleiding een aantal Canadese artiesten van grote klasse, o.a. Christine Bougie op de lap steel, drummer Joshua van Tassel, pianist/organist Aaron Davis, accordeoniste Catherine Allen en gitarist Dean Drouillard. Incidenteel horen we sax, trombone, french horn, trompet en viool. Behalve Amelia’s prachtige stem (doet mij aan Krista Detor denken) zijn ook haar lyrics zeer opvallend. De opener ‘Somebody somewhere’ met de titelverwijzing van de CD als voorbeeld: ‘I came for my shadow laid at my feet, stretched out before me incomplete. Prayed to them children cut loose on the street, I bottled my worship, I swallowed it neat. Somebody somewhere is missing you, they promised you mercy and they’ll find it somehow. Keep the horizon ahead of your game, look to your victory songs, they sound the same’. Er is wat tijd nodig om dit te doorgronden, maar gelukkig mag je van de artiesten altijd je eigen interpretatie invullen.

Amelia wordt nog altijd iedere CD beter, dus haar niveau stijgt naar eredivisiehoogte. Ik ben heel erg onder de indruk van deze CD. Adembenemend mooi! In februari in ons land, mis haar niet! (Six Shooter Records)

vrijdag 20 februari, Den Haag, Acoustic Alley
zaterdag 21 februari, Grootschermer, Museum Nic Jonk (15:00 uur)
zondag 22 februari, Amen, Cultureel Café De Amer
maandag 23 februari, Eindhoven, Meneer Frits
dinsdag 24 februari, Den Bosch, Blue Room Sessions at VerkadeFabriek
woensdag 25 februari, Nijmegen, Honig Complex
vrijdag 27 februari, Koudekerk a.d.Rijn, Trouble Tree Folkconcerts
zaterdag 28 februari, Middelburg, Tangelder Presenteert
zondag 1 maart, Venlo, Grenswerk

Fred Schmale Auteur