Tom Levin, Them Buffalo & Them Feet

Tom Levin, Them Buffalo & Them FeetEen tweeling album? Tom Levin bracht in januari 2014 eerst ‘Them Feet’ ter wereld en wij hebben geluk, want die disc zit -met een mooi boekje- gewoon meeverpakt bij ‘Them Buffalo’, dat in november 2014 verscheen! De stem van deze Zweed werd ontdekt, toen hij als uitwisselingsstudent in Alaska verbleef. Zijn gastfamilie hoorde hem jubelen onder de douche en moedigde Tom aan om zich bij het schoolkoor te voegen. Studerend in Australië begon hij ook liedjes te schrijven en bij terugkomst in zijn thuisland richtte hij de band Tennis op. In 2002 stortte hij zich volledig op de muziek en bracht zijn eerste solo-album ‘Saving Grandma’ op een eigen platenlabel uit. Het tweede werd veel op de Amerikaanse radio gedraaid en in 2006 won Tom de New Music Award (Male Artist of the Year), genomineerden John Mayer en James Blunt hadden het nakijken.

De vijfde CD moest een vrolijker, meer uptempo album worden dan de voorgangers. Met ‘Them Feet’ was hij nog niet helemaal tevreden, dus omarmde hij zijn innerlijke stadionrocker en begon opnieuw, aan ‘Them Buffalo’! Bij het luisteren houd ik de originele volgorde aan. Deze negen pittige, energieke rootsrock nummers op ‘Them Feet’ doen mij denken aan het eigenwijze geluid van singer-songwriters uit Seattle, die nog wortels in de grunge hadden en aan Rodney Crowell ten tijde van ‘Street Language’. Uitgesproken ritmes en pakkende arrangementen, met een opvallende saxofoon in de gastrol. Tom heeft een diepe, resonerende stem en zingt bijzonder goed, voorin de mix – het resultaat is een prima geluid! Ik ken zijn eerdere werk niet, maar dit klinkt inderdaad behoorlijk positief, optimistisch en zonnig. “Once I Almost Killed A Horse”, wat autobiografisch schijnt te zijn, draagt een Warren Zevon stempel. “King Neptune” is een bijzonder afscheidslied voor een overleden vriend.

Ja, ‘Them Buffalo’ begint met een aanstekelijk, door banjo onderstreept liedje over buffels. Deze tien nummers tellende disc heeft meer invloeden van ruige folkrock (“Mind’s Eye”, “Different Drum”, “Summered”). “Girl From Nova Scotia” is een komische ode aan de Canadese Mo Kenny, met wie Tom in het internationale project The House of Songs werkte. Gedragen, religieus getint “History, Beliefs And Bearded Men” doet aan Johnny Cash denken, terwijl “Margaret’s House” een Leonard Cohen-achtig duet met Aimee Bobruk blijkt te zijn.

Singer-songwriter voor de intelligente luisteraar wordt Tom genoemd, heden met herinnering mengend in zijn observaties en let op: hij heeft véél inspiratie! (Cut The Mustard)

Johanna Bodde Auteur