Awna Teixeira, Wild One

Awna Teixeira, Wild OneWe kennen Awna, een Canadese singer/songwriter met een Portugese afkomst, van haar werk als één van de frontvrouwen van de Canadees/Amerikaanse succesformatie Po’ Girl, met diens hemelse mix van folk, klezmer en pop met wat jazz en country-accenten. Po’ Girl heeft een pauze ingelast, die inmiddels langer duurt dan oorspronkelijk de bedoeling was, mede ten gevolge van de successen van Awna en Allison in hun nieuwe projecten (Allison vormt met partner J T. Lindsay de succesvolle formatie ‘Birds of Chicago’). Awna heeft in 2012 haar eerste solo-CD uitgebracht, ‘Where the darkness goes’, waarop de meeste ex-leden van Po’ Girl te horen waren. In 2013 maakte Awna geheel alleen een EP’tje met vijf wederom hemelse liedjes onder de titel ‘Thunderbird’. We horen haar op gitaar, accordeon, banjo, gutbucket bas en ze zingt met haar karakteristieke stem de sterren van de hemel. Voor de nieuwe soloCD, ‘Wild one’, wordt uit een ander vaatje getapt. In de zomer van 2014 ging Awna terug naar haar vroegere woonstad Toronto (ze woont tegenwoordig in Salt Lake City in de USA) om haar nieuwe CD op te nemen. Voor het eerst zijn de opnames in de stad waar zij opgroeide, in een studio op loopafstand van haar vroegere thuis! De bedoeling is dat deze CD uitkomt voordat zij haar Nederlandse toer in maart 2015 begint. Twee jaar geleden begon Awna de liedjes te schrijven voor deze nieuwe CD, waarbij haar motto was: ‘Helping raise mental health awareness through music’. Ze wil een deel van de opbrengsten van de nieuwe toer schenken aan lokale instellingen die zich met geestesziekten bezig houden. De meeste liedjes gaan over vrienden en familieleden die hebben geworsteld met ziektes van de hersenen en die zelfs daardoor zijn overleden. Dat betekent een nog grotere diepgang dan we normaliter al van Awna gewend zijn.

Schitterende muziek, die muziek van Awna. Heel persoonlijk, heel gevoelig. In de begeleiding ruimte voor orgel, piano, gitaar, bas, drums, de absolute hoofdrol als altijd voor de fascinerende stem van Awna, een stem die je nooit onberoerd laat en dat geldt in sterkere mate voor deze nieuwe songs. Verplichte aanschaf. (Lucky Dice Music)

  • vrijdag 6 maart, Amen, Cultureel Café De Amer
  • zaterdag 7 maart, Bakkeveen, de Slotplaats
  • maandag 9 maart, Eindhoven, Meneer Frits
  • dinsdag 10 maart, Den Bosch, Blue Room Sessions @ VerkadeFabriek
  • woensdag 11 maart, Haarlem, Patronaat
  • vrijdag 13 maart, Den Haag, Acoustic Alley
  • zaterdag 14 maart, Oost-Souburg, Razzmatazz

Fred Schmale Auteur