The Unthanks, Mount The Air

The Unthanks, Mount The AirThe Unthanks zijn de zusjes Rachel en Becky Unthank uit Tyneside in het Noordoosten van de UK, bij Newcastle. De echtgenoot van Rachel, Adrian McNally, is onderdeel van het project als pianist, arrangeur. Tien jaar geleden, in 2005, verscheen hun debuut ‘Cruel sister’, waarna nog drie schitterende werkstukken volgden. Het leverde de dames een schare bekende fans op. Vier jaar na hun laatste CD met eigen werk, ‘Last’, verschijnt ‘Mount the air’ en, het is wat clichématig, sorry, HET WACHTEN WAS DE MOEITE WAARD! De CD, waaraan maar liefst twee jaar is gewerkt, start met de ruim 10 minuten lange titeltrack (als single te verkrijgen in een versie die 5 minuten duurt en – volgens zeggen – heel anders is), een prachtig gearrangeerd (denk aan ‘Sketches of Spain’ van Miles Davis ) nummer met een hoofdrol voor een aantal blazers, die de prachtige samenzang op onnavolgbare wijze accentueren. Het belooft veel en dat wordt geheel waar gemaakt! The Unthanks maken muziek die zijn wortels heeft in de traditionele folk muziek met Keltische achtergrond van Noordoost Engeland, maar ze verwerken er een diversiteit aan invloeden in, ze noemen daarvan o.a. Steve Reich, Miles Davis, Tom Waits en Sufjan Stevens. Het resultaat heeft een vaak dromerige, soms betoverende en dan weer symfonische uitstraling, waarbij de vocalen staan als een huis, een magische droomwereld wordt geschapen! Mijn torenhoge favoriet op de CD is ‘Last lullaby’ met piano en strijkers in de hoofdrol. Vergelijken met anderen is buitengewoon onmogelijk. Maar als ik toch iets moet noemen, dan is dat de wonderschone CD van de NewYorkse tweeling The Bowmans uit 2006, ‘Far from home’, waar ook de arrangementen en de samenzang een overheersende adembenemende rol speelden.

De muziek van The Unthanks is betoverend mooi en geheel eigen. Je wordt vanzelf meegesleept! (Rabble Rouser Music)

Fred Schmale Auteur