Gretchen Peters, Blackbirds

Gretchen Peters, BlackbirdsGretchen Peters is in de eerste plaats bekend als songwriter, ze schrijft al liedjes sinds haar tienerjaren. Vanaf het jaar dat ze naar Nashville verhuisde (1988) stijgt haar ster snel, met een mooie ‘Song of the year’ Grammy award in 1995 als eerste wapenfeit – voor het door Martina McBride gezongen ‘Independence day’. Andere songs leverden ook nominaties op. Diverse artiesten namen liedjes van haar op, naast McBride waren dat o.m. Patty Loveless, Pam Tillis, Trisha Yearwood, Bonnie Raitt en George Strait. Geen slechte zaak derhalve. Haar eerste eigen CD verscheen in 1996, ‘The secret of live’, waarna tot 2012 (‘Goodbye cruel world’, niet letterlijk genomen, overigens) nog negen andere CD’s volgden plus een duo-CD met Tom Russell. In 2015 is er dan ‘Blackbirds’. De van Gretchen bekende mix van pop, folk en country is volop aanwezig. Prettig in het gehoor liggende songs, een prachtig mooie begeleiding met haar sympathieke echtgenoot Barry Walsh (ook de productie, samen met Gretchen en Doug Laucio) in een hoofdrol op toetsinstrumenten. We horen verder onder meer niemand minder dan Jerry Douglas (zijn dobro heerst in meerdere songs), Will Kimbrough (gitaren) en Suzy Bogguss en Kim Richey op vocals. Gretchen heeft – soms samen met de Ierse Amerikaan Ben Glover (over hem binnenkort meer) – weer een aantal heerlijke ballads geschreven (vooral ‘Jubilee’ is een juweel, gebed in een mooi strijkje, maar ook de zoveelste ode aan ‘Nashville’ is heerlijk subtiel) en er is een prachtig duet met Jimmy Lafave (‘When you’re coming home’). Voor de variatie zorgen de meer pop-getinte songs als ‘Black ribbons’ met zijn Ierse ‘feel’ en de opener ‘Blackbirds’. De CD sluit af met een akoestische versie van de titelsong (hetgeen overigens niet op het hoesje van mijn ‘Promotional copy’ wordt vermeld).

Mooi werk van onze getalenteerde songsmith. Ik heb haar nog niet eerder zo goed gehoord en dat mag een compliment heten voor iemand met zo’n staat van dienst. (Proper)

Fred Schmale Auteur