Spike Flynn, Rough Landing

Spike Flynn, Rough LandingSpike Flynn is een singer-songwriter uit New South Wales in het verre Australië. In Uralia aldaar werd zijn tweede CD opgenomen. Vier jaar geleden mocht ik zijn eersteling ‘It’s alright’ beoordelen. Ik vatte de recensie als volgt samen: ‘Met ‘It’s alright’ geeft vijftiger Spike Flynn een indrukwekkend visitekaartje af. Prachtige, verhalende liedjes in een heerlijke combinatie van blues en folk. Ik hoop in de toekomst op één CD van dit niveau van deze Spike per jaar.’ Die wens is niet uitgekomen, het duurde zo’n vijf jaar voordat de opvolger er kwam, maar het was het wachten waard. De invloeden van Flynn blijven de vroege blues en singer-songwriters als Guy Clark, Townes van Zandt en Doc Watson. De dertien eigen liedjes op de CD zijn prachtig, verhalend en worden van een prima begeleiding voorzien met een hoofdrol voor Andrew Claremont op fiddle, banjo en mandoline, Tony Green op gitaren en bas en Ritchie Lockwood op drums. Flynn zelf speelt gitaar en harmonica en doet de vocals, bij dat laatste soms bijgestaan door Donna Amini. Incidenteel horen we een elektrische piano en een staande bas. Alle nummers zijn de moeite waard, maar er zijn er een paar die er bovenuit stijgen, zoals de jumpblues ‘Ragin’ against the wind’ (‘Like a pinpoint of light on a blazing sun still all Faith rests on the deeds done. Oh, just a man with a feather ragin’against the wind’), het van een grote hoeveelheid tekst voorziene ‘All you lonesome hobos’ met mandoline en fiddle (klinkt hier als een cello) in de hoofdrol, het aan Townes schatplichtige ‘Hero’s mask’ en de trainsong die klinkt als Cash’s ‘Cry, cry, cry’, ‘Re-incarnation train whistle blues’ waar Flynn zijn harmonica laat werken.

De tweede CD van Spike Flynn bevestigt mijn vermoedens na het beluisteren van zijn debuut. Deze man is een grote aanwinst voor het singer-songwritergilde! (Independent)

Fred Schmale Auteur