Brant Croucher, Blanco Country Lights

Brant Croucher, Blanco Country LightsDe Texaanse singer-songwriter Brant Croucher werd geboren in Houston, groeide op in Dallas, studeerde in Denton economie, welke studie hij afbrak voor een zigeunerbestaan dat hij onderhield met losse baantjes en het zingen van liedjes tegen betaling. Gedurende 15 jaar zwierf hij door Amerika, verbleef in Mexico en Peru en woonde in Spanje en Noord-Ierland, om zich daarna voor een tijdje te vestigen in achtereenvolgens Nashville, Tennessee en Austin, Texas. Als een troubadour in hart en nieren inspireerde dat bestaan hem tot het schrijven van liedjes.

Blanco County Lights is zijn hartverwarmende debuut, terwijl ik aanvankelijk behoorlijk sceptisch was over de liedjes. Toen ik de cd de eerste keer hoorde, zat John Gorka onmiddellijk in mijn hoofd. Na tig keer draaien zat ie er nog steeds. Brant Croucher heeft namelijk bijna exact dezelfde muzikale genen als Gorka. Alsof hij in zijn huid gekropen is. Behalve de structuur van zijn verhalende, gevoelige liedjes, valt vooral diens gelijkenis met de baritonstem en zijn klaaglijke voordracht op. Normaal gesproken zou een dergelijke – zich opdringende – vergelijking tot een negatieve aanbeveling hebben geleid, maar in dit geval juist niet. Want Croucher geeft geen moment de indruk een epigoon te zijn. Integendeel zelfs. Hij schrijft, speelt en zingt gewoon op zijn eigen, volkomen natuurlijke manier. Het eindresultaat: elf heel eigen, warme, melancholieke liedjes die naar meer smaken.

De opnames vonden plaats in Houston onder leiding van producer Jack Saunders en werd gemasterd in Austin door de in americanakringen bekende Jerry Tubb. Verscheidene sessiemuzikanten op onder meer drums, bas, piano, (elektrische)gitaar, cello, fiddle droegen een steentje bij, onder wie Lloyd Maines voor een dobrobijdrage, aan slechts een liedje en genregenoot Matt Harlan voor wat achtergrondzang in het titelnummer. (White Cat)