24 Pesos, Do The Right Thing

24 Pesos, Do The Right ThingDrie jaar na het verschijnen van zijn voorganger ligt eerdaags de cd Do The Right Thing van het Britse gezelschap 24Pesos in de winkels. Nu is mijn relatie met de muziek van de groep altijd een beetje moeizaam geweest. Enerzijds vind ik het een band, die prima op blues gebaseerde muziek brengt, anderzijds probeert de groep naar mijn mening soms te geforceerd ‘anders’ te klinken. Bovendien is op een of andere manier altijd snel hoorbaar dat het een Britse band is, die zich Amerikaanse muziek probeert toe te eigenen.

Dus met een gezonde spanning en wantrouwen schuif ik dit album in de cd speler. Ik moet zeggen, dit is toch wel het beste wat ik tot op heden van de heren gehoord heb. Julian Burdock (gitaar, dobro, harmonica en zang), Silas Maitland (bas, gitaar), Moz Gamble (bas) en Bryan McLellan zijn prima muzikanten, hoewel elke willekeurige zangpedagoog Burdock zal adviseren ademhalingsoefeningen te nemen. Julian Burdock schreef alle tien de songs op dit album, waarvan vier met behulp van Silas Maitland.

Met het openingsnummer “Step Back”, krachtig ondersteund door een stevige orgelpartij, wordt een fraai visitekaartje met Southern Rock invloeden afgegeven. Het daarop volgende “Won’t Lie Down” is ook een pareltje, hoewel ik het gehijg van Burdock af en toe wel als storend ervaar. Ook dit is een lekker op Amerikaanse leest geschoeid werkje met catchy refrein. De dobro wordt tevoorschijn gehaald voor “Rise Up”, een lekker bluesy nummer.

Met “Clap Hands” en “The Good Lord Did” maken ze in mijn ogen weer de oude fout om te geforceerd een eigen geluid proberen te creëren. De kracht van de blues is eenvoud en hier doen de heren net iets te moeilijk. Op “Need Somebody” (Americana), “Night Train”, “If You Want It” en de funky titelsong “Do The Right Thing” valt weinig af te dingen. Prima songs en overtuigend gebracht. De cd wordt besloten met een lekker niemendalletje “Boom Boom”. Al met al kunnen we constateren dat de 24Pesos boys weer helemaal terug zijn en hopelijk komen ze snel deze cd promoten met wat optredens. (Ourgate Records)

Ton Kok Auteur