The Don Darlings, The Don Darlings

The Don Darlings, The Don DarlingsThe Don Darlings is een band uit het Zweedse Göteborg. In eerste instantie was dit een gelegenheidsband, maar hun debuutalbum The Shortest Show uit 2010 pakte zo danig positief uit, dat zij besloten om meer te gaan optreden. Het titelloze album dat nu voor mij ligt is de opvolger.

Het album opent met een duistere ‘ spooky’ song Resurrection. De zware donkere stem van Damon Collum (oorspronkelijk afkomstig uit het Texaanse Dallas) past hier uitstekend bij. Dezelfde beklemmende sfeer is te horen op het rustige Noose Around My Neck. Breed uitwaaiende, twangende gitaren vergezellen het sfeerrijke filmische lied Provide Me An Angel. Dit is een van de hoogtepunten van dit album en het heeft een aangename spaghetti western gevoel dat de liefhebber kent van Ennio Morricone. Let my soul be released verzucht de zanger, tevergeefs? If You Can’t Be Good klinkt ook heel geslaagd. Een prachtige countrysong vol twangende gitaren. Moonshine Baby zit vol hunkering. Will You Be My Moonshine Baby zingt Damon Collum met een brok in zijn keel. In Julius The Misanthrope vraagt men begrip voor de dwarse houding van de hoofdpersoon, maar eigenlijk wordt je niet vrolijk van zo’n persoon. Het album wordt afgesloten met een sfeerrijk liedje Let The River Run met het refrein:

Let the river run its course
Let it go and let it flow
Life unravels in the stream
Take it in and let it glow

The Don Darlings omschrijven hun muziek als Dark Southern Americana. Liefhebbers van de muziek van 16 Horsepower en/of Willard Grant Conspiracy doen er goed aan om eens naar deze band uit Zweden te luisteren. (Independent)

Paul Jonker Auteur