Cracker, Berkeley To Bakersfield

Cracker, Berkeley To BakersfieldBerkeley To Bakersfield is het tiende studioalbum van Cracker. Het betreft een heuse dubbel CD en is de eerste in vijf jaar. In de tussentijd kwam er nog wel een geweldig live album uit. Met de release Live At The Rockpalast Crossroads Festival bevestigde het viertal Johnny Hickman, David Lowery, Frank Funaro en bassist Sal Maida (Roxy Music) dat ze een band zijn die je vooral live moet zien en horen. Cracker liedjessmid David Lowery en zijn Camper Van Beethoven maatje Victor Krummenacher lieten begin dit jaar ook nog El Camino Real in de CD schappen zetten. Stil gezeten is er dus niet!

Berkeley To Bakersfield werd overigens deels opgenomen met een bezetting, die dateert uit de hoogtijdagen van Cracker. Bassist Davey Faragher en drummer Michael Urbano stonden immers aan de wieg van het legendarische Kerosine Hat uit 1993. Op disc een (Berkeley) hoor ik een Cracker zoals ik ze het liefst hoor. Beïnvloed door punk en garage rock beuken ze er flink op los. Met als hoogtepunten Torches and Pitchforks, El Cerrito, Life In The Big City en Waited My Whole Life, blijven nagenoeg alle andere songs behoorlijk kleven.

Met deel twee (Bakersfield) heb ik toch wat meer moeite gehad. Had ik al een hekel aan dat pedal steel gejank, na het beluisteren van een aantal nummers, had ik bijna zo iets van laat maar liggen. Zelden heb ik Cracker zo country gehoord als op dat schijfje. Echter, de aan houder wint. Na een aantal luisterbeurten kreeg steeds meer waardering voor tracks als Almond Grove, Tonight I Cross The Border, I’m Sorry Baby, When You Come Down en Where Have Those Days Gone. Dit kwam vooral omdat Lowery zich zeer verdienstelijk maakt voor wat betreft zijn tekst inhoudelijke kant. Soms erg diep maar altijd even fraai!

Berkeley To Bakersfield is mogelijk Cracker’s meest avontuurlijke CD tot dusver. Er word serieus een poging gedaan om het niveau van Kerosine Hat en Countrysides te evenaren. Eerlijkheid gebied te zeggen, dat hoe vaker ik de plaatjes draaide des temeer ik er van overtuigt raakte. (429 Records)

Jan Janssen Auteur