Eric Bibb, Blues People

Eric Bibb, Blues PeopleDe nieuwste CD van Eric Bibb heeft als titel Blues People meegekregen en is een eerbetoon aan de oorspronkelijke Afro-Amerikaanse blues troubadours, evenals een eerbetoon aan Martin Luther King Jr.’s “I Have A Dream” rede. Het is, zoals eigenlijk al verwacht, weer een fraai album geworden met maar liefst vijftien songs.

Naast Eric (gitaar/zang) is zeker Glen Scott’s aandeel groot (toetsen, bas, drums, zang, melodica en blazersarrangementen). Ook komen een groot aantal gasten opdraven, waarvan Taj Mahal, the Five Blind Boys of Alabama, Ruthie Foster en Popa Chubby bij het grote publiek de bekendste namen zijn.

De muziek is verder een mengeling van traditionele blues, met jazz-, soul- en gospelinvloeden, terwijl nummers als “Chain Reaction” (featuring Glen Scott) en “Home” (featuring Andre de Lange) herinneringen oproepen aan Paul Simon’s Graceland. Sommige nummers hebben een wat luchtigere lading, maar de meeste nummers zijn toch wat zwaarder op de hand, hoewel er ook hoop in doorklinkt. Na het vrolijke “Chocolate Man”, geschreven en gezongen door Guy Davis volgt “Rosewood”, een aangrijpend nummer over bloedige rassenconflicten. Daar waar bij anderen in dergelijke nummers woede doorklinkt, brengt Eric zijn boodschap op een waardige, ingetogen wijze over, maar wel vol overtuiging.

De minst voor de hand liggende bijdrage is wellicht die van blues/rocker Popa Chubby, die het autobiografische openingsnummer “Silver Spoon” van een mooi elektrische gitaarpartij weet te voorzien. “Dream Catchers” en “Out Walking” hebben beiden de ‘Freedom’ marsen uit 1965 tot onderwerp. Gospel is er te horen in Reverend Gary Davis’ “I Heard The Angels Sing” met J.J. Milteau en de Five Blind Boys of Alabama. “Need Time”, met Taj Mahal, heeft een meer hedendaags arrangement, maar is ook een schitterende gospel.

Ik heb Eric Bibb nog niet op een zelfs maar middelmatig album kunnen betrappen. Ook Blues People is weer een schitterende schijf, die de weg naar de diverse blues radiostations al heeft weten te vinden en daardoor hopelijk weer voor mooie verkoopcijfers zorgt. (Dixiefrog Records)

Ton Kok Auteur