The Mulligan Brothers, Via Portland

The Mulligan Brothers- Via PortlandThe Mulligan Brothers leverde vorig jaar nog een titelloze debuutalbum af. Met uitzondering van dit café werd, bij mijn weten, aan die release, in de rest van Europa niet nauwelijks aandacht besteed. Een EU release bleef uit omdat Greg DeLuca (drum), Gram Rea (violen, mandoline en vocals), Ross Newell (gitaar en lead vocals) en Ben Leiniger (bas en vocals) behoorlijk opgepikt werd in Amerika. Omdat de bezetting van de band afkomstig is uit Mobile en Baton Rouge lag het zwaartepunt van hun live optredens uiteraard in het zuiden van Amerika. Kort daarna parkeerde ze hun bus echter voor de Ice Cream Studio’s in Portland, Oregon. En dat levert zo zijn vruchten af.

Niet voor niets draagt de titel van hun nieuwe CD de naam Via Portland. Via Portland werd overigens geproduceerd door niemand minder dan multi-instrumentalist Steve Berlin. Berlin produceerde onlangs Matt Andersen’s meesterwerkje, Weightless. The Mulligan Brothers leggen hun muzikale lat nog een aantal treden hoger dan ze al deden op hun debuutalbum. De opener Wait For Me maakt meteen duidelijk dat de ambitie om ook in Europa door te breken een van hun doelen is. De markt mag dan wel overlopen van indie folk bandjes die Mumford & Sons na galopperen, toch doen The Mulligan Brothers dit op geheel eigenwijze wijze. Alt-country, blues en folk krijgt bij hun een ziel, en dat hoor je in het daarop volgende City Full Of Streets. Country rock vierde hoogtij in de jaren zeventig. Met I Don’t Want To Know lijkt Ross Newell daar de vloer mee aan te vegen. Prachtige harmony vocals waarin de viool als een scherp mes door de overige klankkleuren heen snijdt. Schrok mij een hoedje toen ik de verstillende liedjes Calamine en Run On Ahead voorbij hoorde komen. Newell stemgeluid verheft zich gedisciplineerd zoals Nick Drake dit ook pleegde te doen. Afgesloten word er met Not Always What It Seems. Hier bekruipt mij het gevoel dat The Mulligan Brothers ook goed nagedacht hebben over de volgorde waarin de prachtige melodieën op dit album de revue moeten passeren.

Met de release van Via Portland vreet ik een stuk uit mijn hoofddeksel als dit album niet in Europa opgepikt gaat worden. (Southern Routes Records)

Jan Janssen Auteur