Sons Of Bill, Love And Logic

Sons Of Bill, Love And LogicVijf à zes jaar geleden maakte Blue Rose Records voor het kennis met de muziek de gebroeders James, Sam en Abe Wilson. Ik heb het natuurlijk over de roots en country rock formatie Sons Of Bill. Een paar jaar eerder werd in deze kroeg al behoorlijk positief geroddeld over hun debuutalbum A Far Cry From Freedom. Tussen toen en nu is, in muzikaal opzicht, veel veranderd. De band, die in Europa pas echt opviel na de release van Sirens uit 2012, heeft niet stil gezeten.

De CD komt dit keer tot ons via het Thirty Tigers marketing, distributie en management kantoor, dat zich in Nashville heeft gevestigd. Lucinda Williams, Patty Griffin en The Avett Brothers zijn namen van artiesten die de afgelopen twaalf jaar ook uit hun koker kwamen. Ken Coomer (Will Hoge) zit dan ook achter de productie van deze fundamentele plaat. Volgens het bijgeleverde CD profiel zou ik een soort van vroeg geboren alt country moeten horen. Muziek die uitgevonden werd, lang voordat de term Americana een feit was. Ik heb daarmee zitten worstelen en probeer daar toch mijn eigen invulling aan te geven.

Een jaar of vijftien geleden doken uit het niets de Canadese The Cash Brothers op met hun CD How Was Tomorrow. Zo snel als Andrew en Peter Cash opdoken zo snel waren ze overigens ook weer verdwenen. Nooit begrepen waarom! Als ik luister naar tracks als Brand New Paradigm, Lost in the Cosmos (Song for Chris Bell) en Fishing Song krijg ik in die relatie een flashback. Volgens mij zitten op het techno dance banjo deuntje Bad Dancer niet veel kroegbezoekers wachten. Daar staat tegenover dat songs als Higher Than Mine, Light A Light en het slotakkoord Hymnsong, weer van sublieme klasse zijn. Ik zie de tempel van Doug Burr in de verte. De My Morning Jacket wierook bedwelmt je tot diep in je poriën. Meer kan ik van deze plaat niet maken.

Na meerdere luisterbeurten concludeer ik dat ik mij niet op het verkeerde been heb laten zetten. Love And Logic is, technisch gezien, een uiterst moderne plaat die prima past in de tijd waarin wij leven. Geen oude jongens krentenbrood muziek maar volwassen alternatieve pop rock die, naar mijn mening, groots zou kunnen uitpakken. (Thirty Tigers Records)

Jan Janssen Auteur