Distance, Light & Sky, Casting Nets

Distance, Light & Sky, Casting NetsHoe fascinerend het uitwerpen van een visnet kan zijn, laat de cover van deze CD als illustratie van de titel zien… Dit is een interessant nieuw project van Chris Eckman! De singer-songwriter en gitarist van The Walkabouts gaat deze keer een verrassende samenwerking aan met Chantal Acda en Eric Thielemans. Onze Nederlandse Chantal woont tegenwoordig in Leuven, behalve van haar succesvolle solo-werk (“Let Your Hands Be My Guide”, 2013) kennen we haar van Isbells en True Bypass, het duo met Craig Ward (ex-dEUS). Ook maakte zij als Sleepingdog tussen 2006 en 2010 drie platen. Eric Thielemans is een Belgische drummer en percussionist, die niet graag in een vakje geduwd wordt. Weliswaar opgeleid in de jazz, verbindt hij zijn naam aan uiteenlopende formaties die zich bezig houden met dans, improvisatie, Indonesische muziek en nog veel meer. Hij speelde onder andere met Sun Ra’s altsaxofonist Marshall Allen. Verder heeft hij zijn eigen Ensemble Artists Repertoire Research, waarin hij met diverse Europese muzikanten samenwerkt.

Dit is het tien (lange) tracks tellende debuutalbum van Distance, Light & Sky en het werd analoog opgenomen in de Praagse Sono Studios, volgens de unieke technische methodes van producer Phill Brown (Talk Talk’s ‘Spirit Of Eden’). Met doorsnee dingen heeft de sympathieke Chris Eckman zich nooit bezig gehouden en deze muzikanten, met hun verschillende achtergrond, brengen uiteraard weer het beste van zijn talenten naar boven! Het is een rustig, weldadig warm album geworden, met enigszins melancholieke alternatieve folk, perfect om tijdens donkere winteravonden te draaien. De liedjes zijn gezamenlijk geschreven en alle instrumenten worden door de drie muzikanten zelf bespeeld, behalve machtig mooie gitaren en aanstekelijke percussie hoor ik ook fraaie toetsen.

De harmonieuze, vlekkeloos gedetailleerd uitgevoerde duetten van Chris en Chantal, bijvoorbeeld mijn favoriete tracks “Still On The Loose” en “Western Avenue” (“Too much leaving in this world…”), doen vooral denken aan de prachtige Chris & Carla albums uit voorbije jaren. Chantal’s stem danst als een fee rond de kalme voordracht door de sonore, iets hese bariton van Chris in de poëtische teksten. “You Were Done” is gefundeerd op een fascinerende drumpartij en de laatste track “50’s Song”, door Chantal solo gezongen, laat een soundscape met lief kwinkelerende vogeltjes horen.

Bloedmooi, genuanceerd album. Drie muzikanten, verbonden door een gezamenlijke muzikale visie en dat is net zoiets als het uitwaaierende visnet van de foto. (Glitterhouse Records)

Johanna Bodde Auteur