Andy Burrows, Fall Together Again

Andy Burrows, Fall Together AgainUitzonderingen daargelaten, slagwerkers treden niet graag in het voetlicht. Drummer Andy Burrows, die mede aan de fundamenten van het succes van de band Razorlight, meewerkte, verliet de band een jaar of vier geleden. In 2012 bracht Burrows zijn uiterst toegankelijke solodebuut Company uit. Opeens stond Burrows de in de schijnwerpers met de hit Hometown en claimde hij en plek op het Pinkpop affiche.

Burrows moet gedacht hebben dat je ijzer moet smeden als het heet is. Met de release Fall Together Again probeert Burrows opnieuw onder de aandacht te komen van het grote publiek. In vergelijking met zijn voorganger hoor ik meteen dat dit ook zijn doel is. Burrows maakt namelijk een enorme groei door op productioneel gebied. Toch vind ik het jammer dat hij het verstillende melancholische kleurenpallet heeft verlaten. Fall Together Again komt wat mij betreft hierdoor minder boeiend over. De instrumentale opener Derwen, is uitstekend gearrangeerd en klinkt veelbelovend. Dan lijkt de toon gezet, of toch niet? Nee dus, want As Good As Gone en City To Coast zijn weliswaar rijk ingericht, maar kruipen akelig dichtbij het geluid dat ik eerder dit jaar op Joseph Arthur’s CD The Ballad Of Boogie Christ hoorde afspatten. Dit is als een compliment bedoelt want ook de wat meer melodieuze songs als You Won’t Find love en See A Girl kunnen door als een goede radio hit. Het opbouwende Watch Me Fall Again en het afsluitende liedjes Don’t Be Gone Too Long vind ik echter het meest in de buurt komen van het niveau van zijn vorige plaat.

Fall Together Again is door de bocht genomen absoluut geen slechte plaat. Burrows kiest volgens mij bewust voor wat men graag van hem wil horen. Zijn ongelofelijke talent laat zien dat hij daar geen enkele moeite mee heeft. Deze karakteristieke plaat excelleert hierdoor meer vanwege het luistergenot dan zeggingskracht. (PIAS)

Binnenkort staat Andy Burrows op diverse Nederlandse podia.

23 Jan, Rotown in Rotterdam
24 Jan, De Effenaar in Kleine Zaal, Eindhoven
25 Jan, Hedon in Zwolle
27 Jan, Paard van Troje in Den Haag
28 Jan, Patronaat, Kleine zaal in Haarlem
30 Jan, Doornroosje in Nijmegen (We will be There)
31 Jan, Oosterpoortin in Groningen
01 Feb, Tivolivredenburg in Utrecht

Jan Janssen Auteur