Walter Salas-Humara, Curve And Shake

Walter Salas-Humara, Curve And ShakeZe dragen jassen van onbekende snit. Hun brillen ogen doorsnee terwijl de schoenen waar ze op lopen slechts gekenmerkt worden door zolen en veters. En als ze al eens een das om de nek geslagen hebben dan is deze zwart of grijs en mogelijk bruin. Zwijgzaam en geduldig zijn ze ook, de liedjes van Walter Salas-Humara. Als u belt gaan ze opzij. Het zijn voetgangers die wachten voor een stoplicht. En als er dan iemand, door de haast van importantie gedreven, de hoek omstuift met de auto, houden ze even in op het zebrapad. Zeker, het groene voetgangertje schijnt hen flauw doch goedkeurend in de ogen, maar ze laten de automobilist doorgaan.

Al jaren staat de cd in mijn kast. Gekocht in een tijd dat de muziek die men had de muziek was die men kende. Bijgevolg ken ik Lagarjija (1988) goed. Ik vind het een mooie plaat. De tijdloze lijzigheid van de in Havana verwekte maar in New York geboren Cubaan lijkt achteloos gedrapeerd over vakkundig geconstrueerde en uitgevoerde liedjes terwijl opsmuk de productie vreemd is. Hoewel ik weet heb van zijn werk met The Silos heb ik dit nooit in huis gehad en bijgevolg ken ik het niet. Toen ik in de stapel cd’s op de toog in dit Café Curve And Shake ontwaarde en niemand bezwaar maakte (Johanna bijvoorbeeld zat in een hoekje met A.J. and The BadCats), ging de cd mee naar huis. Met Lagartija voor ogen.

De muziek van Walter Salas-Humara, naast een goede muzikant ook een niet onverdienstelijk schilder (http://www.waltersdogs.com/), doet denken aan acts als Silver Jews en Pavement. Meer slacker dan americana dus. Al kan de intro van Uncomplicated zo op een plaat van Neil Young en is een vleugje countryrock Curve And Shake niet vreemd. Met het hierboven gekenschetste wezen van de liedjes valt te verwachten dat dit derde soloalbum enig geduld vergt, ja, aanvankelijk zelfs saai lijkt. Mogelijk zal de wat onvaste stem van Salas-Humara de luisteraar zelfs tegenstaan. Wie van dat laatste geen last heeft en een vinger heeft die niet gebukt gaat onder repeat-angst haalt met Curve And Shake een buitengewoon onderhoudend album in huis. (Blue Rose Records)

Op vrijdag 6 februari 2015 staat Walter Salas Humara en Tom Liwa in Jeugdcentrum KARO in Wezel, Duitsland. Kaarten zijn te bestellen via E-Mail: jz-karo@gmx.de

Wim Boluijt Auteur