Frazey Ford, Indian Ocean

Frazey Ford, Indian OceanCountry folk liefhebbers kennen Frazey Ford natuurlijk van haar samenwerking met Trish Klein en Samantha Parton in The Be Good Tanyas. Weet eigenlijk niet wat de status is van hun huidige verrichtingen, feit is wel dat ik daar al een tijdje niets meer van vernomen heb. Indian Ocean is Ford’s tweede solo plaat en volgt haar solodebuut Obadiah uit 2010 op.

Op dit verrassende plaatje wordt Ford bijgestaan door de The Hi Rhythm Section. De gebroeders Charles, Leray en Mabon Hodges nestelen zich al jaren in de Royal Studio’s in Memphis. In deze studio legden beroemde soulzangers zoals, Ann Peebles, Al Green en Syl Johnson, hun gouden werken vast. Ik schrijf verrassend omdat Ford’s country folk geluid plaats gemaakt heeft voor een beschaafd melodieus warm aanvoelend soulgeluid. Gebleven is Ford’s bijzondere stemgeluid, die naadloos aansluit op de door haar ingeslagen weg.

De elf, als je de bonustrack mee telt, zeer toegankelijke liedjes hebben allen een altmodisch karakter. Dat merk je meteen al bij de opener September Fields. Het is de eerste singel die van deze album getrokken is. Ik dacht eerst dat deze sound een commercieel voorzetje was om een breder publiek te bereiken. Maar niets blijkt minder dan waar. You’re Not Free en Season After Season hebben duidelijk een eigenwijs karakter. Het zijn stuk voor stuk schuifelende juweeltjes die prachtig vorm gegeven zijn. Je hoort gewoon dat Ford daar achter het stuur zit. Ford tekstuele kracht tref ik aan op de meer dan zes minuten durende titeltrack. Het klinkt stoffig, versleten en toch glanst en sprankelt het. Het heeft bling bling!

Op de valreep van 2014 bewoog Frazey Ford mij er bijna toe, mijn huidige jaarlijstje bij te stellen. Waren het niet dat de officiële release pas 12 januari 2015 zal plaatsvinden. Indian Ocean stapt geniale wijze buiten de gebaande paden en geeft mij een metaforische gevoel. Indian Ocean klink als een oude Wurlitzer, precies zo een als bij ons achter in het café staat. Vergeet het rookverbod, want onze kroeg walmt van de heerlijk rookgeuren. De zoete alcohol geur prikkelt dan in je neus. Met alle respect voor haar voorgaande werken, Indian Ocean is bij verre weg het beste wat Frazey Ford ooit heeft voortgebracht. (Nettwerk Productions)

Binnenkort op Nederlandse podia:

  • dinsdag 3 maart, Bad Nieuweschans, De Oude Remise
  • woensdag 4 maart, Utrecht, Tivoli Vredenburg
  • donderdag 5 maart, Amsterdam, Paradiso @ Bitterzoet
  • vrijdag 6 maart, Nijmegen, Lux

Jan Janssen Auteur