Justin Townes Earle, Absent Fathers

Justin Townes Earle, Absent FathersAlweer een CD van de zoon van Steve, hoor ik jullie al zeggen, er was er toch pas al eentje verschenen? Dat klopt, Justin Townes Earle (begin januari 33 geworden en vorig jaar getrouwd) nam in 2014 simultaan een twintigtal songs op. Oorspronkelijk bedoeld als dubbel-CD, maar JT vond dat de songs in twee helften moesten worden verdeeld, ieder deel bracht volgens hem zijn eigen statement naar voren. Dus hebben we nu na ‘Single Mothers’ een zesde CD van zijn hand met de veelzeggende titel ‘Absent Fathers’. De opnames waren live, met een viermansband naast JT en zijn gitaar bas, drums en de pedal steel-geweldenaar Paul Niehaus , zonder overdubs, geen andere vocalen, geen additionele musici. In ‘Least I got the blues. ‘Day and night’’ en ‘Slow monday’ (een puur countrynummer dat heel erg doet denken aan Lyle Lovett) horen we zelfs alleen JT en Niehaus. Ook op deze CD een aan Otis Redding schatplichtig nummer, de soul-ballad ‘When the one you love loses faith’. Ook nu weer heel sterk autobiografisch en vol wrok naar – met name – zijn vader, zoals in de opener, ‘Farther from me’ (vader Steve verliet zijn moeder toen JT 2 jaar oud was): ‘Wish I could say that I know you, cause Lord, I wanna understand’. Het helen van de wonden lijkt te lukken dank zij zijn vrouw, in ‘Day and night’ zegt hij: ‘My heart may be broken, least these days I got me a good woman’.

Net als ‘Single mothers’ is het gelijktijdig opgenomen ‘Absent Fathers’ een wonderschone CD. Het is genieten van JT’s eigen invulling van Americana met een sterke country-inslag (met name dankzij de prachtige pedal steel van Niehaus), maar ook met de nodige soul en zelfs rock. De man is gerijpt en schrijft prachtige, mooi uitgebalanceerde songs. Heel fraai, een aanrader, ondanks de korte speelduur (wel 1 minuut meer dan de 30 minuten van de voorganger)!

Het Real Roots Cafe mag voor het concert, dat zich voltrekt op zondag 1 februari 2015 in Tivoli Vredenburg 2 x 2 kaarten weggeven. Laat ons, via het contactformulier en onder vermelding van “Tivoli Vredenburg Actie” weten waarom jij erbij wilt zijn. Vermeld daarbij ook je contactgegevens, zodat wij ervoor kunnen zorgen dat de kaartjes klaarliggen aan de kassa van Tivoli Vredenburg in Utrecht.

Fred Schmale Auteur