Drew Holcomb & The Neighbors, Medicine

Drew Holcomb & The Neighbors, MedicineDrew Holcomb & The Neighbors is een Americana georiënteerde rock formatie die al een paar jaartjes mee draait in het circuit. Ik leerde zijn muziek, een jaar of acht geleden, kennen via populaire TV serie als Criminal Minds en Army Wives. Het betroffen veelal nummers die afkomstig waren van zijn solo debuutalbum Washed In Blue. Nu staat hij samen met zijn vrouw Ellie Holcomb en buurlui op het podium. Voor de in Nashville wonende, maar in Memphis geboren Drew Holcomb is “music medicine”. Als je zijn biografie erop naslaat en leest hoe hij het verlies van jongere broer heeft verwerkt, dan lopen bij mij de rillingen van blijdschap over het lijf. Het spiegelt op gedragstyperingen, zoals die ooit beschreven zijn door Elisabeth Kübler-ross. Ontkenning, protest, onderhandelen, depressie en aanvaarding van het verlies, lopen dan ook als een rode draad door Drew Holcomb’s nieuwe CD Medicine.

Op de nieuwe CD Medicine leggen Drew Holcomb & The Neighbors, naar mijn mening, de muzikale lat behoorlijk hoog. Samen met Nathan Dugger op gitaren en toetsen en Rich Brinsfield op bas tref ik een buitengewone muzikale variatie aan van Americana, indie folk en rock. De twaalf liedjes die op dit album staan werden opgenomen in de studio van Joe Pisapia in Nashville. Pisapia stond ook aan het muzikale roer van o.a. Ben Folds, KD Lang en Josh Rouse. Hoewel Holcomb en zijn vrouw Ellie een buitengewone relatie schijnen te hebben houd ze het, acht jaar on the road, wel voor gezien. Vreemd genoeg opent Holcomb dan meteen met een flashback op het verlies van zijn jeugdliefde in American Beauty.

Her blue eyes shined in the summer sun
Her kiss felt like a loaded a gun
I wish I had held her longer, wish I had held her long

Kijk, hier krijg ik nou energie van, maar als ik Ellie was zou ik maar uitkijken. Het is overigens de eerste singel die van dit album getrokken is. Wat mij betreft had dit net zo goed Shine Like Lightning kunnen zijn. Holcomb zet zich af van de major muziekindustrie en troost zich met het idee hij en zijn band al meer dan tien jaar doen wat ze doen en zich daarbij heel gelukkig voelen. Zelf zegt hij daarover, “It’s an anthem for our band and our fans, that we are going to ‘Shine Like Lightning!’ critics and cynics be damned.” Met When It’s All Said And Done wordt uitermate waardig afgesloten. De aanvaarding is er maar twijfels over of God wel bestaat en of hij wel voldoende om ons geeft, blijven overeind.

Liefhebbers van Tom Petty & the Heartbreakers, Jayhawks en Wilco zullen smullen van dit medicijn. Ik kon geen zwak moment ontdekken, op deze dijk van een plaat. Het beste medicijn tegen de meeste kwalen is de wil om beter te worden. Met andere woorden “Music was a way of finding hope and meaning in the sorrow and confusion of life”, is getekend Drew Holcomb & The Neighbors. (Magnolia Music)

Jan Janssen Auteur