Fayssoux, I Can’t Wait

Fayssoux, I Can't WaitEerst voorstellen: Fayssoux is Fayssoux McLean, voorheen Fayssoux Starling, toen ze getrouwd was met John Starling, de guitarist van de bekende bluegrassformatie ‘The seldom scene’. Zowel John als Fayssoux hebben in het verleden (jaren 70) samengewerkt met Emmylou Harris (van ‘Elite Hotel’ uit 1975 tot ‘Cimarron’ uit 1981). Na haar scheiding van John heeft Fayssoux lange tijd als lerares gewerkt, tot in 1996 de bekende muziekjournalist Peter Cooper (‘The Tennessean’) haar bij toeval tegenkwam in haar woonplaats Spartanburg (South Carolina), hetgeen de opmaat was voor een nieuwe – nu solo – carrière in de muziek. Cooper produceerde haar debuutalbum ‘Early’ (2008), een heerlijke pure country-bluegrass schijf. De opvolger is er nu en ademt dezelfde subtiele atmosfeer. Heerlijk relaxed gezongen en gespeeld, echte pure akoestische muziek, prachtig geproduceerd en met in de begeleiding de betere – akoestische – jongens en meisjes uit Nashville: Brandon Turner op gitaren en vocalen, Sierra Hull op mandoline, Mark Fain op bas, Justin Moses op fiddle en banjo en Pat McInerney op percussie. De producers zijn Peter Cooper en Thomm Jutz, zij zingen beide mee en spelen incidenteel (Peter) en in vrijwel alle nummers (Thomm) gitaar. Gastoptredens zijn er van Peter’s maatje Eric Brac (vocals) en pianiste Jen Gunderman (beide van ‘Last train home’) en bluegrass-fenomeen Donna Ulisse (zeer mooi zingend in ‘Mama’s hungry eyes’, het bekende Merle Haggard nummer). En dan zingt good old Tom T. Hall mee in zijn eigen ‘I made a friend with a flower today’. Er zijn ook nog leuke covers van David Ball (‘Uncle Walt’s band’), Jim Lauderdale en – zowaar – mijn goede vriend R. B. Morris (‘Hell on a poor boy’). 5 van de 12 liedjes zijn door Fayssoux zelf geschreven, deels samen met Cooper en Jutz.

Prachtig mooi, heel subtiel. Voor de liefhebbers van de countrymuziek die La Harris in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw maakte. Dat soort muziek, dus! (Independent)

Fred Schmale Auteur