Sonny Knight & The Lakers, I’m Still Here

Sonny Knight & The Lakers, I'm Still HereRetro Funky Soul? Daar is niets mis mee! Zeker het schijfje dat nu voor mij ligt van Sonny Knight. Deze soulzanger debuteerde ooit op 17 jarige leeftijd in 1965 met een singeltje Tears On My Pillow met zijn band Sonny Knight & The Cymbals. Bij dit veel gezochte collectors item bleef het in al die jaren. Sonny ging het leger in en vocht onder meer in Korea en Vietnam. Na deze periode was Knight nog een tijdje actief in de funk band Haze en later bij The Valdons, maar hij koos uiteindelijk voor een veilige , vaste baan als vrachtwagenchauffeur.

In 2012 kwam Sonny Knight weer in beeld dankzij de compilatie Twin Cities Funk & Soul: Lost R&B Grooves From Minneapolis/St Paul 1964-1979. Samen met Secret Stash oprichter/drummer Eric Foss richtte hij een nieuwe band op, waarna in 2013 de eerste single verscheen. Dit viel in zeer goede aarde bij de soulliefhebbers. Sonny’s eerste album kon niet uitblijven met de veel zeggende titel: I’m Still Here. Op 66 jarige leeftijd is het er dan eindelijk van gekomen!

Het debuut opent met een flink stevig funkende track Juicy Lucy. De enorme powerstem van Sonny valt direct op en de heerlijk volvette blazers, een ronkend orgeltje en een geweldig strakke ritme-sectie doen de rest. De openingstrack loopt genadeloos over in een powervolle soul shuffle Cave Man, die niet zou misstaan in de funky catalogus van James Brown. Dan volgt de titeltrack met een rustig ‘talking blues-soulsong’. Hierin neemt Sonny de luisteraar mee naar het leven dat hij tot dusverre heeft geleefd. Zijn boodschap is vooral niet te veel terug te kijken naar het verleden, maar het Nu moet centraal staan. Dan volgt wederom enorm funky spuitwerk met geweldige groovende tracks als Sonny’s Boogaloo en Hey Girl. Als enige cover zingt Knight het mooie liedje Sugar Man van de onlangs gerehabiliteerde zanger Rodriguez. Tot slot mag de wonderschone soul ballade When You’re Gone niet onvermeld blijven.

Na Lee Fields en Charles Bradley heeft de soulwereld er een nieuwe ster bij. Ik ben benieuwd hoeveel de debuutsingle Tears On My Pillow inmiddels op de platenmarkt oplevert. (Secret Stash)

Paul Jonker Auteur