Paul Collins, Feel The Noise

Paul Collins, Feel The NoisePaul Collins, koning van de door melodieus rockende gitaren aangedreven powerpop! Hij bracht zijn jeugd door in Griekenland en Vietnam, voor hij terugkeerde naar New York om aan de Juilliard Music School te studeren. Hij verhuisde vervolgens naar San Francisco en richtte daar in 1974 The Nerves op, met Jack Lee en Peter Case als de bassist. Hun liedje “Hanging On The Telephone” werd later een hit voor Blondie. Paul herinnert zich nog, dat hij rond die tijd op de hoek van Columbus en Broadway stond, voor Aquarius Records in North Beach en het enige wat hij wilde was rocken!

Dat deed hij, in The Breakaways (nog steeds met Peter Case), The Beat of Paul Collins’ Beat na een dispuut met een Engelse band over de naam, in zijn eigen -vooral in Spanje populaire- Paul Collins Band, waarmee hij ook ’n uitstapje richting countryrock waagde en dat doet hij nog steeds… Wat ouder uiteraard, wat gruiziger klinkend misschien, maar met ‘Feel The Noise’ staat hij er weer helemaal! De CD werd in maart 2014 opgenomen in Detroit door producer Jim Diamond, die ook met The White Stripes werkte.

Dit is een album vol onweerstaanbare, korte, tot dansen nodigende liedjes, in het beproefde rock&roll en powerpop concept. Elektrische gitaren, bas, drums en percussie, hier en daar een koortje – simpele teksten, vooral niet teveel franje. Maar wél veel energie, spontane kracht en urgentie! “I’ll let my guitar do the talking now”, aldus de titeltrack waarmee het album begint. “Baby I Want You” klinkt ook heel fijn, met die staccato gitaar en achtergrondzang van Nikki Corvette. “Don’t Know How To Treat A Lady” is klassieke powerpop en “With A Girl Like You” klassieke sixties rock. In “Can’t Get You Off My Mind” duikt zowaar een akoestische gitaar op, resulterend in een soort zoekgeraakte Beatles song. Het supersnel gespeelde “Baby I’m In Love With You” getuigt ook weer van decennia aan ervaring.

Tussen het door Paul zelf geschreven werk valt één cover op: “Reach Out I’ll Be There”, een Motown klassieker van Holland, Dozier & Holland en een grote hit in 1966 voor The Four Tops. Hier is het dus opeens een stevige punkrock track geworden! Vervolgens eindigt de CD met sentimentele doo-wop in “Walk Away”. Heerlijk album! Koningen staan er niet om bekend dat ze hard werken, gelukkig denkt een powerpop koning daar anders over… (Alive Records)

Johanna Bodde Auteur