Jack Kerowax, Kerowax

The Jack Kerowax, KerowaxZeg nou eens eerlijk, hoe vaak komt het nog voor dat een jonge energieke band een album opneemt met onvermengde analoge technologie? Okay, de LP is ook weer terug, dat weten we zo langzamerhand wel. Maar de opnamen worden in de meeste gevallen digitaal, via master tapes op het nostalgische vinyl gezet. Met mijn lichte gehoorschade hoor het verschil niet en zie ik het meer als marketing tool. Slim, maar niet aan mij besteed.

De uit Dallas, Texas afkomstige The Jack Kerowax draait het dus om, op hun debuut album Kerowax. Middenpunt in deze mieterse nieuwe band singer-songwriter Johnny Beauford. Op dit tien track tellende album hoor je indie pop, Americana en vernuftige Texas blues. Tekstueel begeeft Beauford zich zo nu en dan in diepe donkere vochtige holen. De muzikale omlijsting neemt de songs echter op sleeptouw en ontspoort zelden of nooit op deze plaat.
focus tracks zijn ontegenzeggelijk Ten Year War en Stella. Beauford stem klinkt als aangeschoten wild terwijl het gitaarwerk duel je alle hoeken van de woonkamer laat zien. Deprimerende angst aanjagende muzikale kwaliteit hoor ik in songs als Huck Finn’s Hideout en Fever. Het gaat alle kanten op maar de band blijft in het zadel en trekt stevig aan de teugels.

Kerowax is een geweldig debuutalbum van een band die volgens mij precies weten waar ze naartoe willen. Ik ben er trouwens niet uitgekomen waarheen precies. Dat is misschien ook wel de charme van deze uiterst lekker in het gehoor liggende plaat. Ik zeg het je, voor wie op zoek is naar rauwe muzikale identiteit is het belangrijk regelmatig deze kroeg te bezoeken. The Jack Kerowax voelen zich in ieder geval thuis in hun stamkroeg. (Independent)

Jan Janssen Auteur