Stoney Larue, Aviator

Stoney Larue, AviatorAllereerst wil ik meer weten over de fraaie naam van die stoere meneer! Het blijkt dat LaRue zijn tweede voornaam is, al vier generaties in gebruik bij deze uit Native Americans (Osage, Cherokee) en Duitse immigranten bestaande familie. Zijn achternaam is Phillips, de voornaam vond zijn vader in de programmagids: Stoney Burke was een TV-cowboy! Als geboren Texaan, zoon van een bassist en broer van Bo Phillips, groeide hij op bij zijn grootouders in ZuidOost Oklahoma. Toen de ‘Red Dirt’ scene ontstond, zat hij er gelijk middenin! Een mengsel van country, Texas swing, Southern rock, bluegrass uit Kentucky en wat Mexicaanse invloeden – dat werd gespeeld door zijn vrienden Jason Boland and The Stragglers, Mike McClure, Brandon Jenkins en Cody Canada (Cross Canadian Ragweed). Stoney vormde de Organic Boogie Band en nam in 2002 het album ‘Downtown’ met hen op. Dat was succesvol genoeg om sindsdien een bestaan als full-time muzikant te leiden, soms wel driehonderd optredens per jaar boekend.

‘Velvet’ kwam in 2011 uit en Stoney had er extra geld voor over om de CD’s daadwerkelijk in wijnrood fluweel te laten verpakken. Voor zijn nieuwe studio-album ‘Aviator’ werkte hij weer met producers Frank Liddell (Miranda Lambert – Stoney zong mee op haar hit “All Kinds Of Kinds”) en Mike McCarthy. Dertien tracks schreef hij samen met zijn vaste co-writer Mando Saenz, dan is er nog een cover: “Natural High” (Freddy Powers), als bonus-track opgedragen aan Merle Haggard. Rode draad door de teksten is het opgroeien van zijn zoon en de herinnering aan zijn eigen jeugd. Een kroniek van hoogte- en dieptepunten in het leven, verteld op een positieve manier.

De tracks werden zoveel mogelijk live opgenomen, alles en iedereen tegelijk: ‘Elvis Style’ noemt Stoney dat. Er werd analoge 2-inch tape gebruikt in de historische RCA Studio A aan Nashville’s Music Row, het inmiddels helaas verkochte gebouw was eigendom van Ben Folds. De beste muzikanten van de stad kwamen opdraven: Josh Grange, Jim Hoke, Randy Scruggs, Glen Duncan en anderen. Het resultaat klinkt voortreffelijk! Stoney heeft een fijne, warme stem, die mij aan Ricky Van Shelton doet denken. De vlotte, energieke liedjes kregen een aantrekkelijke melodie met refrein mee; het is af en toe goed te horen dat Stoney graag naar zijn klassieke rockers, naar Bob Seger en de Grateful Dead luistert. Een ‘must have’ voor fans van Cody Morrow en Pat Green. Heerlijke countrymuziek! (Blue Rose Records)

Johanna Bodde Auteur