Benjamin Folke Thomas, Too Close To Here

Benjamin Folke Thomas, Too Close To HereFolkenjamin Folke Thomas is een geboren Zweed, die na een ongunstige ervaring als drummer in de grunge een jaar of vijf geleden (hij was toen 19 jaar oud) naar Londen verkaste om daar in het live circuit furore te maken met alleen zijn gitaar. Vrijwel direct begon hij met het opnemen van zijn songs. Dat leverde een jaartje later, in 2010, een EPtje op en nu een eerste volledige CD, die overigens in Zweden (Göteborg) werd opgenomen met de band van zijn vriend Henning Sernhede (gitaren, mandoline, pedal steel, piano en vocalen) met naast hem bas, drums, percussie en vrouw Hanna met achtergrondvocalen in twee nummers. En – zowaar – good old B. J. Cole (met wie heeft deze man niet gespeeld?) op dobro in ‘Extend no greeting’ en Olof Suus op de zingende zaag in ‘Let her down’. Thomas maakt goed in het gehoor liggende poppy Americana. De opener, ‘Someday’ zou zo maar een nummer hebben kunnen zijn van een vroeg Dire Straits album met gitaarspel dat doet denken aan Mark Knopfler en een lekker orgeltje in de begeleiding. Het Dire Straits gevoel blijft aanwezig. Maar we horen een verwijzing naar Billy Swan’s onsterfelijke ‘I can help’ in ‘OK blues’, een van de hoogtepunten op de CD.

De eerste full CD van Benjamin Folke Thomas is geen wereldschokkende gebeurtenis, daarvoor betreedt hij teveel begaande paden. Maar zijn liedjes zijn uitstekend en zijn stem is aangenaam genoeg om te bekoren. Gewoon een lekkere CD!!! (Bucketfull Of Brains)

Fred Schmale Auteur