Popa Chubby, I’m Feelin’ Lucky

Popa Chubby, I’m Feelin’ LuckyHet is vijfentwintig jaar geleden dat Theodore Joseph Horowitz begon op te treden als Popa Chubby en in de loop der jaren heeft de man uit de Big Apple als muzikant een prima reputatie weten op te bouwen. Als persoon wordt hij door sommigen gevreesd door zijn soms opvliegende karakter en hoewel ik hem ook wel eens op dergelijke momenten heb meegemaakt, heb ik hem ook als innemend en vriendelijk mogen ervaren, met een gezonde dosis humor en sterk relativeringsvermogen. Hij neemt zijn werk als muzikant serieus, maar terwijl een aantal van zijn collega’s hierin soms doorslaan weet Popa Chubby met uitstapjes naar het werk van de Carter Family tot aan Motörhead toch regelmatig buiten het geijkte stramien te treden.

Zijn nieuwe album, I’m Feelin’ Lucky, mag er weer wezen. Negen van de tien nummers zijn van eigen hand en hoewel hij zich soms laat inspireren door bestaand nummers van collega’s, weet hij hier toch prima eigen werkjes uit te smeden. De enige cover op het album is de aloude bluesklassieker “Rollin’ And Tumblin’” en dit nummer moet het toch afleggen tegen de meeste originals. Het album opent met “Three Little Words”, wat iets bekend in zich heeft, maar wel een lekker catchy nummer is met een prima solo op de Wurlitzer van Dave Keyes en een goed gedoseerde gitaarsolo van Chubby zelf. De cd gaat dan verder met de funky titelsong, “I’m Feeling Lucky”, ook een sterk nummer.

Naast Dave Keyes op toetsen wordt Chubby begeleidt door Chris Reddan op drums en Francesco Beccara op bas. Dochter Tipitina Horowitz is op trompet te horen op het openingsnummer. De zanger/gitarist neemt zelf ook de bas op enkele nummers voor zijn rekening. Op “Rock On Bluesman” is collega zanger/gitarist Mike Zito te horen en beide mannen, die volledig aan elkaar gewaagd zijn, weten ze dit samen geschreven nummer tot grote hoogte stuwen. In de gitaarsolo is zelfs af en toe een vleugje “Hotel California” te herkennen. “Come To Me” is het tweede duet op deze schrijf en deze soulballad is Dana Fuchs op lijf geschreven. Het nummer wordt voortgestuwd door de pompende Hammond van Dave Keyes en hoewel ik normaal niet echt iets ziet in vergelijkingen met groten uit de muziekwereld, moet ik zeggen dat ik bij deze song toch wel terug moest denken aan de tijden van Janis Joplin & the Kozmic Blues Band.

In de bluesballad “Save Your Life” is duidelijk te horen dat ook de Allman Brothers Band tot de inspiratiebronnen van Popa Chubby gerekend kunnen worden. Popa Chubby weet zijn vijfentwintig jaar bestaan extra glans te geven met deze prima productie op het Dixiefrog label. De bonus cd 25 Years! had van mijn niet echt gehoeven, maar voor de echte fan wel leuk om te hebben. (Dixiefrog Records)

Ton Kok Auteur