Bob Cheevers, On Earth As It Is In Austin

Bob Cheevers, On Earth As It Is In AustinNa ruim 7 jaar heeft Bob Cheevers zijn stekkie gevonden in het Americanamecca Austin. De man die klinkt en oogt als het jongere broertje van Willie Nelson heeft zijn 10e CD (er bestaan ook nog 8 CD’s in een box onder de naam Cheeversongs archive series met outtakes, alternatieve versies en meer van dat alles, ze zijn alleen rechtstreeks bij hem te bestellen) is hij aan zijn derde Texaanse CD toe. Bob kende zijn eerste succes als performer al in 1957 en heeft tot dusver meer dan 3000 liedjes geschreven. Het aardige van deze nieuweling is dat in ieder van de 15 songs (in totaal ruim een uur muziek) een andere klasbak uit Austin een belangrijke muzikale rol speelt. Dus horen we op gitaren o.m. Marvin Dykhuis (Tish Hinojosa), Stephen Doster, Will Sexton, Chris Gage, Bradley Kopp, Greg Whitland, Jeff Tveraas (schreef overigens vier van de 15 songs) en Charlie White. Verder speelt Chip Dolan accordeon, Slim Bawb pedal steel, Dustin Welch banjo en Warren Hood fiddle, allen in verschillende songs. Verder horen we alleen Bob en zijn akoestische gitaar. Ik vraag vooral aandacht voor het autobiografische ‘You sound just like Willie’, een zinsnede die Bob ongetwijfeld vele malen heeft gehoord, Chris Gage kopieert in dit nummer de gitaarstijl van Nelson op voorbeeldige wijze. Een andere verwijzing naar Willie is de titel ‘Blue eyes always on my mind’, een samenvoegsel van ‘Blue eyes crying in the rain’ en ‘(You were) always on my mind’, twee songs die Willie bekend heeft gemaakt. In dit liedje komen veel titels van bekende Nelson-songs voorbij.

Cheevers staat voor constante kwaliteit, voeg daarbij een paar gave liedjes van Tveraas (o.m. de titeltrack is van hem – en dat is een schitterend liedje) en je hebt voldoende genietvol materiaal. Leuk is de variatie in gitaarspel, je kunt na enkele keren beluisteren je favoriet bepalen en je leert het puikje van de musici uit Austin binnen een uurtje goed kennen. Bob dankt met name Lee Duffy, die de Austin Songwriters Group runt, voor het feit dat zij hem in contact bracht met deze voortreffelijke Austinse musici. Austin TX op zijn allerbest! (Independent)

Fred Schmale Auteur