Liz Cooper & The Stampede, Monsters

Liz Cooper & The StampedeOeps, een EP-tje valt bij ons op de deurmat, altijd interessant zeker als het een debuut betreft. Deze is afkomstig van Liz Cooper & The Stampede. Cooper groeide op Baltimore, Maryland en sloeg haar eerste “hole-in-one” op de golfbaan al op zeer jonge leeftijd. Terwijl iedereen in haar omgeving er vanuit ging dat ze een professionele golf carrière na joeg, droomde in alle anonimiteit van een singer-songwriter carrière. Na haar schoolperiode pakte ze haar spullen en vertrok naar Nashville. Binnen een mum van tijd stond ze in de Nashville Music House Recording Studio, waar ze haar debuut EP Monsters opnam.

De EP bevat een puike mix van indie folk, rock en Americana liedjes. Naast haar aparte stemgeluid vervuld haar begeleidingsband, The Stampede, een belangrijke rol op deze EU. Ik krijg er overigens niet de vinger achter wie dat zijn. Met de opener Thieves zette ze mij direct op scherp. Het is een geweldig liedje met een ongelofelijke baspartij. Deze doet denken aan de hoogtij dagen van Stephen Stills Manassas. De namen die dan bij mij opkomen zijn die van Calvin “Fuzzy” Samuels en Kenny Passarelli. De titeltrack van de EP zwakt de sterke start iets of wat af. Het is een country deuntje die absoluut beter geklonken had zonder pedal steel. Booze and Cigarettes staat in het teken van Liz Cooper specifieke stemgeluid, die is krachtig, loepzuiver en heeft zo haar eigen randje. Cooper bouwt haar levensbeschouwingen zorgvuldig op in het uit de voegen spattende Locomotive To The Moon.

Een behoorlijk uitgebreide beschrijven een bovengemiddelde EP. De kennismaking met Liz Cooper & The Stampede heb ik als buitengewoon prettig ervaren. Met iets of wat minder country invloeden en wat meer indie folk rock trekjes zou Cooper, ook muzikaal gebied wel eens “hole-in-one” kunnen slaan. (Independent)

Jan Janssen Auteur