Steve Gunn, Way Out Weather

Steve Gunn, Way Out WeatherAllereerst dienen wij te spreken over en van het label. Paradise of Bachelors. Opgericht door Brendan Greaves and Christopher Smith, gelocaliseerd in ‘de’ North Carolina Piedmont en langzaam maar zeker uitgegroeid tot één van de meest interessante platenmaatschappijen van dit moment. Net zoals:

 

  • Tompkins Square.
  • Hiss Golden Messenger.
  • Chris Forsyth.
  • Mike Cooper.
  • Elephant Micah.
  • Steve Gunn.

Allemaal hebben ze platen op dit label uitgebracht. En wat voor platen! En mocht u denken dat het vertrek van Hiss Golden Messenger (naar Merge) en Chris Forsyth (naar No Quarter) de heren lelijk met de handen in het haar zal hebben doen zitten, dan zou ik zeggen, luister eens naar Nansemond, het nieuwe album van Nathan Bowles. Ook zijn eerste soloalbum is zeer de moeite waard: A bottle, a Buckeye (2012) heet het. En banjo brengt het.

Steve Gunn liet middels voornoemd label in 2013 het prachtige Time Off het licht zien. De in New York wonende gitarist weet op dit album met zijn band de nog altijd duidelijk aanwezige genres zoals country, jazz en folk te overstijgen en bracht James Toth (Wooden Wand) tot de conclusie dat hier sprake is van “(…) subtle but virtuosic guitar dreamweaving.” De kracht van Gunns werk is niet alleen gelegen in het op deze wijze bespelen van de gitaar. Het is zijn wat onzeker aandoende maar hoogst aangename stem die deze muziek een eigen kleur geeft. Kleuren, beter gezegd.

Net zo goed (en beter dan de overigens toch van harte aanbevolen, ook zeer recent verschenen samenwerkingen met Mike Cooper – Cantos De Lisboa – en Mike Gangloff – Melodies for a Savage Fix) is Way Out Weather. Luister eerst naar Fiction (u hoort Kurt Vile en u hoort The War on Drugs, maar zij horen vooral Steve Gunn, en u hoort hem uiteindelijk ook) en vervolgens naar Tommy’s Congo, een dot van een desert blues. Dat kan hij dus ook. Na deze twee liedjes zult u het ongetwijfeld beamen: Way Out Weather behoort tot de betere platen van 2014.(Paradise of Bachelors)

Wim Boluijt Auteur