Steve Tallis, The First Degree

Steve Tallis, The First DegreeIn 2005 besprak ik zijn album ‘Loko‘, daarna volgde nog een vriendelijke groet rond de feestdagen en toen viel het contact weg. Gelukkig is de Australische bluesmuzikant Steve Tallis helemaal terug met zijn album ‘The First Degree’! Zoals hij zelf aangeeft: opgenomen en gemixed in twee dagen en drie nachten, een ‘live first take’ met overdubs van de gelaagde gitaren en toetsen. De twaalf songs componeerde hij voornamelijk tijdens de afgelopen zes jaren, die hij in Parijs doorbracht. De lange stilte schrijft hij toe aan grote veranderingen in zijn privé-leven en contractuele problemen met een Frans platenlabel.

Steve, een zelfverklaard ‘Australian Griot’ en ‘Blues Shaman’, maakt al sinds zijn twaalfde jaar muziek. Eerst beïnvloed door zijn Macedonische familie, de zestiger jaren radio en vervolgens door zeer diverse muzikale helden als Leadbelly, Captain Beefheart, Tim Buckley, Sun Ra, Van Morrison, Howling Wolf, Jack Bruce en The Gun Club’s Jeffrey Lee Pierce. Daarnaast verdiepte hij zich in wereldmuziek uit Afrika en India, maar ook in diverse religieuze en culturele uitingen.

Overal zijn sporen van terug te vinden in de zelfgeschreven woestijn blues. Steve heeft een krachtige stem met ’n klein beetje vibrato, een intense voordracht bij nadrukkelijk gitaarspel. Hier komt echter het GROTE verschil: ‘Loko’ was een akoestisch album, met ongewoon gestemde snaren, bijzondere akkoorden en een voorraad exotische percussie-instrumenten. ‘The First Degree’ is een stevig, elektrisch bluesrock album! ’t Is maar dat u het weet… Steve’s mede-muzikanten zijn deze keer: Skip McDonald als ‘sparring partner’ op gitaar, bas, orgel, tubular bells en tweede stem; Evan Jenkins op drums, tamboerijn, shakers, maracas en ‘bullfrog guiro’.

Steve noemt dit zijn meest persoonlijke album, met z’n eigen opinies en emoties. Over de teksten is inderdaad nagedacht, achter de titeltrack staat tussen haakjes ‘Erzulie’ – de Haïtiaanse godin van liefde en passie. Via “Athena Boo Boo”, dat aan Dr. John doet denken, arriveren we bij de mooie midtempo track “A Promise Is A Cloud” en daarna bij een felle aanklacht tegen misstanden in de kerk. “Be The Echo Of My Cry” komt in de buurt van klassieke blues, “Breathless” is net als “Like Mercury (In My Blood)” een toegankelijk nummer met wah-wah effecten. “Living In Hell” -als het misgaat in de liefde- bevat een krachtig gitaar duel met ’n knipoog naar John Lee Hooker en dan worden de media nog op het matje geroepen in “The Panic Will Be On”. Blues from the Maylands Delta! (Independent)

Johanna Bodde Auteur