Tom James, Blood To Gold

Tom James, Bood To GoldToen ik voor het eerst onderstaande YouTube video zag en hoorde, van Tom James nieuwe singel Blood To Gold, had ik meteen zoiets van “WoW”. Wat is deze jongeman toch gegroeid. James is pas tweeëntwintig en bracht drie jaar geleden al de opvallende EP Green & White uit. Wat mij betreft was het wachten op een doorbraak. Die kwam er echter niet? Via het kleine independent label Indie Kitchen Records komt James nu met zijn twee de EP Blood To Gold. De EP bevat vijf zeer gevarieerde tracks met een totale speeltijd van ruim 21 minuten.

James opent met de super hitgevoelige titeltrack. Weet niet of je de zangkunsten van Joe Dunwell, van The Dunwells, kent, maar daar lijkt het op. Ook muzikaal gebied valt de appel niet ver van de boom wat dat aangaat. In de songs Layers en Bloom hoor ik ook Symon Bye trekjes. De songs zijn weliswaar minder elektronisch ingericht, maar in de basis hoor ik absoluut This Picture structuur. De uit Falmouth, Cornwall, UK afkomstige singer-songwriter stijgt qua gitaarspel echter ver boven genoemde muzikanten uit. James leerde zijn fingerpicking spel van Andy McKee. Wie zijn vijftig miljoen YouTube hits nog wil ophogen klikt op maar eens op deze LINK.

Ook bij de overige twee songs Gentle Man en Red Flare, White Grain zit ik op het puntje van de stoel. Heerlijke EP! Ben Howerd noemde Tom James ooit eens “The next level” van Newton Faulkner en Ed Sheeran. Ik ben het daar wel mee eens maar ik voeg daar nog een extra dimensie aan toe denk ik. Hoe dan ook van Tom James gaan we meer horen. (Independent)

Jan Janssen Auteur