Jim Keaveny, Out Of Time

Jim Keaveny, Out Of TimeHerinnert u zich Jim Keaveny from (East) Austin,Texas nog? De man die zijn inspiratie met name put uit nomade-achtige types als Woody Guthrie en Bob Dylan. In 2004 schreef ik naar aanleiding van zijn tweede eigen productie (uit 2002), ‘The great historical bum’: zijn muziek is eigentijds en o, zo prachtig. Hele mooie basic music, 55 minuten lang. Met een eenvoudige akoestische begeleiding, die zeer doeltreffend is. Jim zelf op gitaar, harmonica, bas en percussie, zijn maatje Cody Bonnett op bas, dobro, banjo en percussie. Alle vocalen zijn van Jim, twee nummers met backing up van Cody. Inmiddels zijn we drie CD’s verder en kwam onlangs de in mei en juni van dit jaar opgenomen CD ‘Out of time’ uit, vijf jaar na de voorganger ‘Music man’ uit 2009. Meer dan een uur prachtige muziek. Jim is gerijpt, zijn muziek heeft nog altijd een nomade-achtige inslag, maar er is meer te genieten op begeleidingsgebied. Jim speelt uiteraard gitaar, harmonica en percussie, maar er is hulp naast bas en drums op accordeon, Wurlitzer, piano, trombone, trompet, fiddle (Jim’s partner Anna Oakley, ook verantwoordelijk voor layout en design van de verpakking van de CD) en de dames van Guy Town (Lisa Machac, Evie Gladish en Julia Ward) zingen de sterren van de hemel in zes van de veertien nummers. Jim rockt, bluest, folkt als nooit tevoren. Er is een prachtige variatie, met het uiterst vrolijke ‘The yippee-I-ay song’ als afsluitend toetje (in dit nummer zingt ene Carmelita de backing vocals). Onderweg is het extra genieten van het lekker huppelende ‘Ridin’ boots’, waarin accordeon en fiddle excelleren en Oakley ook meezingt, van een ‘ouderwetse’ Keaveny-song ‘I found a girl’, het country-nummertje ‘Out of sight’, de pittige rocker ‘Out of time’ met zijn blazers, de basic blues ‘Someone to talk to blues’ en het jazzy ‘Lucy ain’t got no arms’.

Dit moet haast wel een echte doorbraak voor Jim Keaveny gaan betekenen. Prachtige CD, zeer gevarieerd, waarbij Jim’s licht hese stem klinkt als nooit tevoren. Een topper!!! (Independent)

Fred Schmale Auteur