David Gray, Mutineers

David Gray, MutineersAan mij vragen of ik het nieuwe album van David Gray, Mutineers, óók aanmerk als een terugkeer naar de sublieme muzikale vorm waarin de Engelsman verkeerde ten tijde van White Ladder (1998), lijkt mij niet gepast. Sindsdien kocht ik immers geen enkel album van de man die ergens in zijn ziel een schommelstoel heeft staan waarop Van Morrison zacht voor zich uit zit te zingen. Wél leerde ik David Gray al in 1994 kennen toen ik Gray kocht en liedjes zoals Falling Free en Mystery Of Love mij als muziek in de oren klonken. Uit de commentaren en beschouwingen die met het verschijnen van Mutineers gepaard gaan, kan de indruk ontstaan dat alle albums na dat prachtige White Ladder altijd wel iets mankeerden. Of de liedjes waren kreupel, of ze konden niet zwemmen. Waarschijnlijk wordt de soep niet zo heet gegeten als ze hier wordt opgediend, critici en hun oordelen, het zal altijd wel behelpen blijven.

Ondertussen vertelde Gray in juli van dit jaar de Belfast Telegraph dat hij “(…) feel like I’m singing straight from the heart again and I’ve got back to the source of my music.” Dat had ik wel gehoord toen ik kort na het verschijnen van Mutineers wat liedjes beluisterde: Gray klonk vitaal en verleidend als vanouds. Nu, enkele maanden later, klinkt hij nog steeds zo. Al laat hij wel eens een steekje vallen. Cake And Eat It is bijvoorbeeld niet om over naar huis te schrijven en op een stoplap als “Because I never met a girl like you” zitten we niet te wachten. Gelukkig geldt voor de meeste liedjes dat ze gewoon fraai zijn. Naast de prachtige stem van Gray (als hij in Snow In Vegas zingt “Laying here with you on top of me.” voel je haar bijna zelf op je borstbeen en heupen drukken) moet de hand van producer Andy Barlow (Lamb) wel van groot belang zijn geweest. Op subtiele wijze weet hij de als altijd gedreven folkrock van Gray elektronisch accenten te geven (in As The Crow Flies bijvoorbeeld neigend naar triphop) die deze net wat meer onweerstaanbaar maakt. (Kobalt)

Wim Boluijt Auteur