The Paladins, More Of The Best Of Vol I

The Paladins, More Of The Best Of Vol INa een rockende carrière van ruim drie decennia is een verzamelaar natuurlijk meer dan welkom! The Paladins met Dave Gonzalez op gitaar, bassist Thomas Yearsley en drummer Brian Fahey, noemden deze achttien tracks voor de zekerheid ‘More Of The Best Of’ en compileerden in chronologische volgorde de succesnummers van hun platen.

De bandleden Gonzalez (afkomstig uit East L.A.) en Yearsley speelden al samen toen ze in San Diego hun laatste schooljaar volgden. David ‘Whit’ Broadley gaf de band een naam: The Paladins, naar een populaire Western televisie-serie uit de jaren zestig. ‘Whit’ was ongeveer tien jaar ouder, hij speelde rhythm gitaar, zong en schreef mee aan de liedjes tussen 1980 en 1982. Toen kregen ze ook een manager en gingen aan de weg timmeren. Het was de tijd van de ‘rockabilly revival’ en andere opkomende acts waren The Blasters, The Stray Cats, X, Los Lobos en The Beat Farmers.

The Paladins creëerden hun eigen geluid, soort van ‘Link Wray meets Carl Perkins’ – gaandeweg meer invloeden uit country, blues en jazz aan hun rock&roll toevoegend. In december 1982 tourden ze voor ’t eerst door Texas, maar daarna besefte ‘Whit’ Broadley dat hij niet geschikt was voor het leven ‘on the road’ en verliet de band. Dave is altijd goede vrienden met hem gebleven en schreef een roerend afscheid toen ‘Whit’ afgelopen zomer overleed aan de gevolgen van diabetes. Hij is nog te horen in het obscure eerste nummer van deze CD, “Double Datin'”.

Sindsdien heeft ‘Unsung Guitar Hero’ Dave Gonzalez het gitaarwerk alleen gedaan. Hij maakte wél uitstapjes met projecten als The Hacienda Brothers en The Stone River Boys. In 2010 kwam Thomas Yearsley (de ex van opvallende blueszangeres Candye Kane) in het nieuws, toen hij gewond raakte bij een poging om zijn hond van de treinrails te trekken. Ondanks alles blijven The Paladins meer dan tweehonderd shows per jaar spelen, zij hebben de wederzijdse energie die het enthousiaste publiek hen verschaft, nodig om te bestaan!

Die energie wordt ook overgebracht op deze uitstekende verzamelaar – we horen natuurlijk rockabilly, maar ook stevige bluesrock covers (Ronnie Earl’s “Follow Your Heart” en John ‘Juke’ Logan’s “Let’s Buzz”), het door snoeiharde wah-wah gitaar ondersteunde “Elvis’ Sister”, 12-string folkrock nummer “Ticket Home” en knap instrumentaaltje “Soul Farm”. Het album eindigt bij vinyl single “Should Have Been Dreamin'” / “Wicked” (2013), twee soul overgoten nummers met toetsen. Vol. 1 betekent meestal dat er nog een Vol. 2 aankomt… (Sonic Rendevouz)

Johanna Bodde Auteur