George Taylor, Rain Or Shine

George Taylor, Rain or ShineGeorge Taylor deed een eerlijke poging om een huisje-boompje-beestje leven te gaan leiden. Hij heeft namelijk Marketing gestudeerd aan de East Tennessee State University in Johnson City. Maar… ondertussen ontdekte hij de singer-songwriters, bluegrass en americana. Hij zag zijn muzikale levenspad voor zich en bracht een debuut album ‘Trouble Town’ (2010) uit. Daarna ging hij op zoek naar de echte Delta blues, vervolgens bracht hij drie jaren in Austin door en in de zomer van 2013 keerde hij terug naar zijn thuisstaat Virginia. Zijn streven is nog steeds om zo goed mogelijk te worden als artiest!

Laten we maar eens luisteren of dat deze serieus uitziende meneer lukt, op zijn nieuwe CD ‘Rain Or Shine’… Alle tien liedjes zijn door George geschreven, hij bespeelt ook de akoestische en elektrische gitaren, lapsteel en harmonica; verder heeft hij vier muzikanten ingehuurd. De songteksten staan netjes op zijn website: hulde – dat zouden meer artiesten die geen geld voor boekjes hebben, kunnen doen!

“Goodnight” is een vlot rockende countrysong met fiddle, bespeeld door Jerry Reynolds. Voor “The Hard Way” wordt er tempo teruggenomen tot een walsje, omlijst door de pedal steel van Justin Douglas (tevens de co-producer). George heeft dat soort klaaglijke stem, waar ze in Austin dol op zijn: met snik, trilling en buigingen. Een combinatie van Dwight Yoakam, Jimmy LaFave en de oude country sterren. Hij overtuigt in zijn sfeervolle, veel liefdesverdriet bevattende, uit het harde dagelijkse leven gegrepen verhalen. Met de harmonica weet hij ook goed raad, hij zet in de “Railroad Song” tenminste een overtuigende trein op het spoor. Sommige nummers zijn wel wat lang (vier-plus minuten), soms een stukje gesproken, met schaarse begeleiding – dan bestaat dus de kans dat de verveling toeslaat bij ongeduldige, minder op tekst georiënteerde luisteraars.

“Scenery” wordt knap en intens opgebouwd. Jodelende uptempo shuffle “Only Blue” is een verrassende afwisseling middenin, waar harmonica, viool en steel gebroederlijk samenspelen. “Breakin’ In Boots” is een stevig rootsrock nummer, met elektrische gitaar, waarbij Cody Ground toetsen speelt. Ik had meer echte blues verwacht, als achtste track (“Harvest Moon”) krijgen wij er pas één te horen, gelijk goed uitgevoerd met slidegitaar en harmonica. Ik ben inmiddels wel dol op deze stem en dit naar een climax toewerkende lied “The Rain” overtuigt mij definitief. Door piano begeleid, religieus getint “Seat With Your Name” sluit het album af. Overtuigend, inderdaad. (Independent)

Het Real Roots Cafe mag 3 CD’s weggeven als je antwoord weet op de volgende vraag. Wat was de feitelijke US release datum van “Rain Or Shine”? Stuur je antwoord, voor 1 januari 2015, op via ons contactformulier met als onderwerp “prijsvraag George Taylor”

Johanna Bodde Auteur