The Mastersons, Good Luck Charm

The Mastersons, Good Luck CharmLeuk uitziend stel, ik denk dat ze expres dat ‘beauty and the nerd’ gevoel wat vetter aanzetten. Ze geven eerlijk toe, bij de vaak gestelde vraag hoe het voelt om zowel echtpaar als muzikaal duo te zijn, dat de dieptepunten behoorlijk diep gaan, maar de hoogtepunten ’t allemaal waard maken! Chris Masterson en Eleanor Whitmore speelden zich in de kijker als leden van Steve Earle’s band The Dukes, daarna mochten de publiekslievelingen het voorprogramma doen en in 2012 brachten zij hun debuut-album ‘Birds Fly South’ uit.

Na vijf jaar in New York gewoond te hebben, zijn ze inmiddels teruggekeerd naar hun geboortestaat Texas, waar zij al in hun kinderjaren musiceerden. Eleanor maakte op haar vierde kennis met de viool en Chris speelde vanaf zijn dertiende in de blues clubs van Houston. Beiden werden door bekende namen ingehuurd voor vele muzikale projecten, tot ze elkaar uiteindelijk in 2005 op een festival in Colorado tegenkwamen en concludeerden dat twee beter is dan één!

‘Good Luck Charm’ getuigt van deze hechte band: vrijwel alle songs werden gezamenlijk geschreven in hotelkamers of back-stage, soms aangevuld met input van een derde collega. Het zijn prettig wegluisterende, opgewekte country-liefdesliedjes geworden, vlekkeloos gespeeld door een volledige band, met o.a. Greg Leisz op pedal steel. Eleanor en Chris nemen zélf alle gitaar- en vioolpartijen voor hun rekening, inclusief specialiteiten als 12-string, mando en high-strung. Het hele productieproces is verzorgd door Jim Scott in California, die eerder werkte met Tom Petty, Wilco en The Dixie Chicks.
Eleanor combineert stembereik en techniek van een geschoolde zangeres met eerlijke gevoelens, Chris past zich daar prima bij aan en dan liggen de voorbeelden van geweldig functionerende duo’s in de countrymuziek natuurlijk voor het oprapen!

Er wordt een poging gedaan om wat politiek getinte statements te maken, zoals in de titel song en in “Cautionary Tale” of om de schaduwzijde van het leven te verkennen, in “Time Is Tender” bijvoorbeeld, maar het aanstekelijke uptempo optimisme overheerst. Waarom ook niet? Zolang je jong, gezond, gelukkig en ook nog muzikaal bent – geniet er met volle teugen van! Het gevaar ligt wel op de loer, dat het iets té zoet wordt (zoals bij The Woodys bijvoorbeeld), dus daar zullen Eleanor en Chris voor moeten waken… Over waken gesproken: hond Shakti laat ook even van zich horen en wordt nog vóór Steve Earle genoemd in de bedankjes! (New West Records)

Johanna Bodde Auteur