An Americana Chrismas

An Americana Chrismas, An Americana ChrismasAls Kerst in aantocht is verschijnen de special artikelen weer in de winkels. Lichtjes in allerlei soorten en maten, kadofolders, speciale wijnen en etenswaren. U weet wel wat. En ook de kerstcd’s verschijnen weer. Zowel online als in de – in aantal steeds meer afnemende – CDwinkels liggen dan weer de klassiekers van Bing Crosby, Elvis Presley en ga zo maar door. Er komen elk jaar weer nieuwe CD’s uit, van zichzelf respecterende artiesten, maar ook compilaties. Een aparte compilatie is die van het fameuze Americana-label New West Records. Er staan 16 songs op, 15 ervan zijn songs van artiesten die ooit een nominatie of award hebben gekregen van de Americana Music Association, nummer 16 is – surprise, surprise – van onze eigen Common Linnets (Ilse Delange en Waylon) die een geheel nieuw liedje inbrengen, o.m. door Ilse geschreven, getiteld ‘At Christmas time’. We komen op de CD veel grote bekenden uit de Americana tegen, Bob Dylan (‘Must be Santa’, een lekker TexMexnummer, heel verrassend), Emmylou Harris (‘The First Noël’, 1979), Johnny Cash (‘The Gifts they gave’, 1963), The Band (‘Christmas must be tonight ‘ 1977), Dwight Yoakam (‘Run, run, Rudolph’, 1997) en Old 97’s (‘Here it is Christmas time’, 2007), Luther Dickinson (‘Hark, the herald angels sing’), Corb Lund (‘Just me and these ponies (for Christmas this year)’, heel recent, Robert Ellis (zingt Willie Nelson’s ‘Pretty paper’), John Prine (‘Everything is cool’) en Neil Young (met Ben Keith en Pegi Young, ‘Les trois cloches’, heel apart!). Minder bekende namen zijn die van Nikki Lane, Ronnie Fauss (voor mij het meest verrassende nummer: ‘Everybody deserves a merry Christmas’, klinkt als Robert Earl Keen, 2014), Valerie June ( een andere ‘Winter wonderland’, 2013) en Max Gomez (‘Season of my memory’, 2013, klinkt als Steve Earle) .

Een aparte CD, een leuke variatie, meestal – zoals dat hoort bij kerstmuziek – heerlijk subtiel. Overigens: 6 van de 16 songs zijn ‘brand new recordings’! een KesrtMUST!!! (New West Records)

Fred Schmale Auteur