Kookaburra, Home

Kookaburra, HomeDe kookaburra (Dacelo novaeguineae) of lachvogel is de grootste ijsvogelsoort. Hij komt voor in Niuw-Zeeland, Tasmanië en zuidwest Australië. Kookaburra is ook de naam van een rootsband uit ons eigen land, om precies te zijn uit Den Haag, waar zij in de Lijsterbesstraat oefenen – een van de nummers op de CD is naar deze straat genoemd: ‘Ashberry Road’. Kookaburra bestaat sinds 2007, toen de band werd opgericht door Antal Buisman (gitaren en zang), Hans de Jonckheere (bas) en Hubert Wartena (op veel te jonge leeftijd in 2009 overleden, kort na het verschijnen van de debuutCD ‘Living on kicks’. Het repertoire is folk-rock en country-rock, na het toetreden van percussionist Ernesto Do Pandeiro komt er een Latijns-Amerikaanse injectie bij. Naast de drie genoemde heren bestaat Kookaburra nu ook nog uit Adrie Huissoon (zang, gitaar, piano, harmonica) en Leeke Tan (charango/Spaanse gitaar). De recent verschenen derde CD, ‘Home’ (de release-party is op 19 oktober as. in De nieuwe Regentes in Den Haag), staan elf eigen nummers (Huissoon en Buisman) in de eerder genoemde muziekstijlen. Met name het ritme is een belangrijk onderdeel, maar de samenzang mag evenzeer een sterk punt worden genoemd – er is in een aantal nummers vocale hulp van zangeres Lilianne van Sprundel. Dat de heren lekker kunnen rocken horen we met name in ‘Lucky to be alive’, dat doet denken aan het werk van J. J. Cale. Over het geheel genomen heeft de muziek op de CD een aangename eigen stijl, een leuke combinatie van rock, folk met prettige Caribische ritmes, maar soms ook een verwijzing naar de Spaanse flamenco-muziek en naar de muziek van Santana. Een hele leuke groep, dat Kookaburra. Mooi eigen geluid, goede songwriters en prima zang. Een tropische Americana-verrassing uit eigen land. (Independent)

Fred Schmale Auteur