Luke Winslow-King, Everlasting Arms

Luke Winslow-King, Everlasting ArmsEverlasting Arms is inmiddels het vierde album van de jonge troubadour Luke Winslow-King. Vorig jaar debuteerde hij bij Bloodshot Records met The Coming Tide. Een prima schijf van deze muzikant uit New Orleans, maar het nieuwe werkstuk is nog veel beter. Luke opent met de titeltrack. Dat is een nieuwe bewerking van de hymne Leaning On The Everlasting Arms uit 1887, geschreven door Anthony J. Showalter. King wordt vocaal ondersteund door zijn vrouw Esther Rose.

You can lean on me brother
I believe you’ve carried too long…

Deze laidback country blues wordt opgevolgd door een pittige hill country blues Swing That Thing, waarop Winslow-King op zijn resonator gitaar helemaal uit zijn dak kan gaan. Zijn kundige slide spel gaat gepaard met het nodige gejengel van de snaren. Levee Man heeft een ouderwetse 20’er jaren New Orleans-jazzsfeer. Dit nummer wordt onder meer opgevrolijkt door het fraaie trompetspel van Ben Polcer.

Een gevoelige blues met inktzwarte teksten is Graveyard Blues:

They’ll be hanging me tonight
When the stars are lit and the moon shine bright
I finally found one true way to lose
My lowdown graveyard blues…

Een van de mooiste songs is La Bega’s Carousel. Luke vond de tekst in het boek Folk Songs of the Virgin Islands. De activist Bill Lamotta is de auteur van dit protest lied. Het gaat over stakende werklieden uit een fabriek in St.Croix. Het management probeert de stakers te paaien (vreemd genoeg) met het binnen halen van een carrousel. King’s bewerking mondt uit in een vrolijke ‘calypso beat’ vol frivole blazers.

Er zijn voorts twee instrumentale songs waarvan Interlude 1 (As It Goes) opvalt door een mooie Mali-woestijn-blues-sound. Esther Rose neemt de zang voor haar rekening in het weemoedige countryliedje Wanton Way Of Loving, waarin zij zich ontpopt als een ware onbegrepen ‘southern belle’. Niet onvermeld mag blijven Cadillac Slim, dat qua sfeer veel doet denken aan het beste werk van Fats Domino. Het album sluit af met een prachtige country blues Travelling By Myself, waarop Luke nog eens bewijst dat hij een uitstekende gitarist is. Het nieuwe album Everlasting Arms is een mooi voorbeeld van hoe je traditionele rootsmuziek transformeert in aansprekende hedendaags klinkende muziek. Ik kijk uit naar de aanstaande optredens van Luke Winslow-King op de Nederlandse podia. (Bloodshot Records)

Paul Jonker Auteur