25 Years Of Real World Records, Real World 25

25 Years Of Real World Records, Real World 25Het vijfentwintigjarige bestaan van het Britse Real World Records label, wordt gevierd met een heuse box set bestaande uit drie CD’s. De verzamelaar Real World 25 laat je kennismaken, zover je niet al ingewijd was natuurlijk, met wereldmuziek in nagenoeg alle soorten en maten. Ik bedoel je hoort muziekgenres en stijlen waarvoor je niet of nauwelijks een naam voor kunt bedenken. Peter Gabriel was, in 1989, overigens een van de bedenkers van het concept. Het label bracht de afgelopen jaren veel grote, nu zeer bekende namen voort. Wat te denken van The Blind Boys of Alabama, Little Axe, Nusrat Fateh Ali Khan, Afro Celt Soundsystem, Papa Wemba en Joseph Arthur? Ik kom, naast genoemde namen, ook een paar voor mij onbekende namen tegen, waarvan ik meteen van onder de indruk geraakte. Heb genoten van het liedje Innulamane van Toumast. Ook het geluid van Portico Quartet en hun instrumentale bijdrage Line, sprak mij bijzonder aan. Eerlijk gezegd spraken niet alle tracks op deze CD mij tot de verbeelding. Nooit te oud om te leren, toch?

Je kan deze verzamelaar moeiteloos vergelijken met Putumayo releases, die een a twee keer per jaar verschijnen. Mooie verzamelaar initiatieven dus die artiesten, uit verre landen, de mogelijkheid biedt zich aan een westerse publiek voor te stellen. Het is wennen en doorluisteren, denk ik. Wie weet ontdek ik nog een paar nieuwe dingen de komende tijd. (Real World)

Jan Janssen Auteur