Matt Simons, Catch & Release

Matt Simons, Catch & ReleaseDe uit New York afkomstige singer-songwriter Matt Simons is in Nederland allang geen onbekende meer. Simons plukte de vruchten van het feit dat zijn liedje With You te horen was in de Nederlandse soap serie Goede Tijden, Slechte Tijden. Ach arm joch, dit zal hem altijd blijven vervolgen! Het donkere deuntje, dat op zijn debuutalbum Pieces stond, was overigens zo’n beetje het enige liedje wat het mainstream publiek bereikte. Simons viel in ons café echter al eerder op. In 2010 belande van hem een EP-tje bij ons op de deurmat. De piano gedreven songs We’re Gonne Get Through en Fall In Line klonken aardig maar werden in niet opgepikt in dit café. Door de media hype rondom Matt Simons, bleef daarna ook Pieces hopeloos op de stapel liggen. Geen idee of ik daar spijt van moet hebben.

Catch & Release is de opvolger na ongeveer twee jaar radiostilte. Simons heeft ten opzichte van de EP in muzikaal opzicht een enorme groei doorgemaakt. Simons mag je, als je het hebt over muziekstromingen samenbrengen, volgens mij nu wel een kameleon noemen. Ook als je die afzet tegen het tijdsbeeld waarin hij zijn liedjes componeert weet hij hoe hij ze eigentijds kan neerzetten. Jazz, soul en pop krijgen zo een eigen karakter. Luister maar eens naar de opener You Can Come Back Home, Tonight en Weight On Me. Wat mij opvalt is dat ik Simons muzikaal meer waardeer dan wat hij tekstueel te vertellen heeft. Uitzonderingen, als One Last time en State of Things, daargelaten dan. Persoonlijk ligt een liedje als Already Over You mij wel lekker. Ritmiek en instrumentarium pakken samen en gaan op pad.

Maar goed, het komt vaker voor dat Amerikaanse singer-songwriter wereldberoemd zijn in Nederland. Zo ken ik er nog een paar die dat weer zijn in Duitsland. Matt Simons maakt, zoals de titel mogelijk al doet vermoeden, met de release Catch & Release simpel weg gebruik van de situatie waarin hij momenteel verkeert. Ik kan er helemaal mee leven. (PIAS)

Jan Janssen Auteur